PRAVI HOROR NA HORGOŠU: Čitavog dana nepregledne kolone vozila na našem najvećem graničnom prelazu sa Mađarskom

J. Lemajić

17. 07. 2021. u 20:44

GRANICA između Srbije i Mađarske u subotu je bila spojena. Kolone automobila i autobusa, punih izmorenih lica putnika, na zvanična 33 a subjektivnih bar 38 stepeni Celzijusove skale, ne samo da su zakrčili međugranični prostor između prelaza Horgoša i Reske, već su se prostirale i do OMV pumpe na auto-putu M5 u Mađarskoj.

ПРАВИ ХОРОР  НА ХОРГОШУ: Читавог дана непрегледне колоне возила  на нашем највећем граничном прелазу са Мађарском

Foto J. Lemajić

Letnja slika na koju smo, usled pandemije virusa kovid 19, pomalo i zaboravili. Kako se epidemiološka slika popravila, a sa njom došlo i do pojednostavljenja načina putovanja, kilometarske kolone i višesatno čekanje na granici ponovo su se vratili na scenu.

Kako bi uzbrzali protok putnika, Granična policija i Uprava carine naše zemlje u subotu su pored šest traka na ulazu u našu zemlju, otvorili još dve na izlazu. Tako da je osam traka od jutra bilo otvoreno i redovi su bili ispred svih.

- Iako su gužve, carinska kontrola mora temeljno da se obavi, ali i pored toga nema puno zadržavanja na našoj granici. Mnogo duže se čeka sa mađarske strane - kažu nam carinski službenici, koji u subotu, zajedno sa kolegama iz policije, nisu stajali.

Na izlazu iz Mađarske, a time i Evropske unije, i ulazu u Srbiju, niko im nije tražio "kovid-pasoše" ili negativne testove na virus.

- To će nam trebati u povratku, jer smo sada samo u tranzitu - kaže nam Gili Karniši, koji iz Nemačke putuje ka Gostivaru u Makedoniji. - Prešao sam peške da bih uplatio za putarinu da posle ne gubimo vreme, i čekam sina da dođe. Pred mađarskom granicom smo čekali dva sata, a pred srpskom oko 45 minuta. Ali navikli smo, svake godine je manje-više tako. Poneli smo dosta vode i hrane, sipali gorivo, tako da nam samo ostaje da strpljivo čekamo.

On je, međutim, imao sreće jer je deonicu auto-puta kod Budimpešte prešao pre saobraćajne nezgode koja se desila u ranim jutarnjim časovima. Zbog nezgode između Đera i Budimpešte deo puta je bio zatvoren za saobraćaj, što je dovelo do kilometarskih kolona na mađarskim drumovima.

- Sigurno smo dva sata tamo stajali. Pred mađarskom granicom igla ne može više da stane koliki su redovi - kratko nam je rekla Irhan, državljanka Turske, koja je dovezla puna kola dece. - Bili su dobri, ali deca kao deca, nemaju baš mira, tako da su telefoni jedini spas. Muž je krenuo prvi sa jednim delom familije, a ja sa najmlađima. Do sada smo u kolima proveli 12 sati, a koliko nas još čeka ne možemo ni da pretpostavimo.

Da će im putovanje, bar kroz našu zemlju, potrajati svedoče radovi na nekoliko deonica auto-puta, kao i gužve na naplatnim rampama.

SMENE TURISTA I TURCI

SREDINA jula je tradicionalno vreme kada se poklopi smena mađarskih, poljskih, slovačkih, čeških turista koji putuju pretežno u Grčku na more i dolazak naših radnika iz inostranstva na godišnji odmor. Tu su i turski državljani koji su takođe na radu u zapadnim zemljama i koji koriste naš auto-put i prelaze jer su im bezbedniji od rumunskih i bugarskih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)