MATIJA BEĆKOVIĆ: Bez obzira kakva je godina bila, moramo da krunišemo neznane junake koji su nas obasjali svojom čovečnošću

Novosti online

30. 06. 2021. u 12:31

PREDSEDNIK žirija Matija Bećković, na dodeli plaketa za najplemenitiji podvig godine "Večernjih novosti", rekao je da bez obzira na to kakva je godina bila, moramo da krunišemo neznane junake koji su nas obasjali svojom čovečnošću.

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Без обзира каква је година била, морамо да крунишемо незнане јунаке који су нас обасјали својом човечношћу

Foto: Ž. Knežević

- Plaketu su pogotovo zaslužili oni koji su izgubili bitku sa pandemijom. Srbija je tokom pandemije pružila ruku i milost svima koji su se obreli u nevolji. Podeljena Srbija se ujedinila u toj milosti, i zato je žiriju bilo lako da je proglasi za najplemenitiju u protekloj godini - rekao je Bećković.

On kaže da su mnogi dugo radili na tome da se duh zajedništva zameni sebičlukom, kao i da su veliki poduhvati zamenjeni selfijima, i da je briga o planeti završila u mobilnom telefonu.

- Kao čovek zamolio bih srpski narod da mi oprosti, to je bila velika greška. To je rekao predsednik Češke Miloš Zeman. To je bio podvig veka a ne godine. Tako smo i mi dužni da kažemo: Mogao sam i mogu Srbijo da učinim više za tebe. Oprosti nam što smo se u tebe razočarali, pre nego što smo uradili sve za tebe - istakao je Bećković, koji je potom pročitao svoju pesmu.

Od Ave Serbia do Srbe na vrbe

od Srbe na vrbe do šake jada

od šake jada do Srbe na Srbe

Od Srbe na Srbe pa do na dno ada

od Serbien mus šterben pa do Plave grobnice

od Plave grobnice do Vostani carice

od Vostani carice do sto za jednoga

od sto za jednoga i danka krvavoga

u beznađima ti si se nadala,

u bezverjima ti si verovala

i kad Srbi nisu ti si opraštala

i tvoja je zemlja Hristose rađala

kada bi se iz svojih krvi ispravila

i samoj sebi bi do kolena bila

nisi mogla živeti izvan istorije,

ali u njoj nije suština Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)