LEPOTA KOJA ODUZIMA DAH: Evo gde će se, na Vidovdan, održati sednica Vlade Srbije (FOTO)

S. B.

27. 06. 2021. u 19:39

SEDNICA Vlade Srbije održaće se sutra, na Vidovdan, u Kruševcu.

ЛЕПОТА КОЈА ОДУЗИМА ДАХ: Ево где ће се, на Видовдан, одржати седница Владе Србије (ФОТО)

Foto: S. Babović

Članovi vlade sastaće se u velelepnom zdanju zgrade Okružnog načelstva, čija je izgradnja, po projektu arhitekte Nikole Nestorovića, počela 1900. i trajala je do 1904. godine. Kamen temeljac položio je kralj Aleksandar 1889. a svečano ju je otkrio kralj Petar 15. juna 1904. godine.

Objekat je zadržao svoju autentičnost do danas, kako u spoljašnjem izgledu tako, uglavnom, i u enterijeru. Izuzetak čine mozaici koji su naknadno dodati u svečanoj sali zdanja. U svečanoj ili Mozaik sali, kako je mnogi zovu, naknadno su postavljeni mozaici akademika Mladena Srbinovića sa zajedničkim nazivom “U slavu Kruševca”. Inspirisani srednjovekovnom istorijom Srbije i Kruševca, mozaici su postavljani u tri faze.

Prvi kompleks od 12 velikih zidnih mozaika završen je 1971. kao deo programa proslave “Šest vekova Kruševca”. Grupa od 17 mozaika na podu sale urađena je 1986. a poslednjih 16 motiva ukrasili su plafonske niše – lunete 1989. godine povodom obeležavanja 600 godina od Kosovske bitke.

Srbinović je upotpunio izgled dvorane vitražima postavljenim u prozorskim okvirima sale. U njoj se danas obavljaju venčanja i održavaju balovi i prijemi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!