IVANUŠA UPOZORIO: Pitanje trenutka kada će delta tip korona virusa stići u Srbiju, mogu da se zaraze i oni koji su preležali COVID 19

Tanjug

25. 06. 2021. u 12:31

DIREKTOR Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša istakao je danas da građane ne treba da brine da li će biti potrebna treća doza vakcine, već kako da se odmah vakcinišu.

ИВАНУША УПОЗОРИО: Питање тренутка када ће делта тип корона вируса стићи у Србију, могу да се заразе и они који су прележали COVID 19

Foto Tanjug

Ivanuša je na panelu koji je organizovala kompanija Hemofarm "Godina promena - zdravlje, pandemija, pouke", naveo da o trećoj dozi vakcine treba da misle oni koji vakcine nabavljaju.

Upozorio je i da je delta tip virusa problematičniji jer se mnogo brže širi i da je samo pitanje trenutka kada će stići u Srbiju.

- Prva doza vakcine štiti 30 odsto, potrebne su dve doze za zaštitu. Oni koji su preboleli koronu mogu delta virusom da se zaraze, ni oni nisu bezbedni. Preporučujem da se ljudi vakcinišu što pre - kazao je Ivanuša.

Dodaje da zabrinjava i to, što pored mladih kod kojih je odaziv na vakcinaciju najmanji u našoj zemlji, ima i mnogo onih iznad 50 godina koji nisu vakcinisani.

Kako kaže, zbog pandemije virusa korona i rutinska vakcinacija dece je postala problem jer mnogi roditelji svoju decu od početka pandemije nisu vodili na vakcinaciju, a to otvara mogućnost da imamo epidemije drugih bolesti - poput malih bolginja.

Ivanuša u prilog tome da je vakcinacija bezbednija od zaražavanje virusom korona, kaže da je oko pet miliona doza vakcina upotrebljeno do sredine juna, a da je zabeleženo nekoliko stotina neželjenih reakcija, od kojih samo sedam sa ozbiljnim nus pojavama koje su lečene i izlečene, odnosno niko od tih sedam nije preminuo.

Kako je naveo, i ova pandemija kao svaki veliki izazov pokazuje ranjive tačke, koje su slabosti, a naročito se pokazalo od kolikog je značaja zdravlje, solidarnost i saradnja.

- Protiv pandemije se ne možemo boriti u ograničenoj sredini, već na globalnom nivou  - rekao je Ivanuša.

Kada je reč o Srbiji i borbi sa virusom korona, Ivanuša kaže da se naša zemlja odlično snašla i prilikom prelaska na pandemski način rada zdravstvenog sistema, ali i u nabavci medicinskog materijala koji je za tu borbu bio potreban.

- Radi se o vanrednoj situaciji, ne može sve da bude idealno. Kritike koje su bile treba čuti, ali i shvatiti da u vanrednoj situaciji ne može sve idealno da funkcioniše - kazao je Ivanuša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BORA ČORBA: Srećan sam što sam pri kraju životnog puta i neću doživeti propast