PRVE VAKCINE STIŽU ZA 10 DANA: U Nacionalnom institutu za virusologiju "Torlak" danas počinje proizvodnja cepiva

B. R.

04. 06. 2021. u 07:00

PRVA vakcina iz "Torlaka", u kojem danas počinje proizvodnja "sputnjika V" mogla bi da dođe do punkta za vakcinaciju za 10 dana, a u narednih četiri do šest meseci ovaj institut bi mogao da proizvede četiri miliona doza.

ПРВЕ ВАКЦИНЕ СТИЖУ ЗА 10 ДАНА: У Националном институту за вирусологију Торлак данас почиње производња цепива

Foto Promo

To je, kako je rekao Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, ujedno i "kvota" predviđena u prvoj fazi proizvodnje.

Supstanca za "sputnjik V" transportovana je sa Aerodroma Šeremetjevo specijalnim kontejnerima, na temperaturi od plus dva do plus osam stepeni.

- Kada stigne u Beograd, supstanca ide u "Torlak", gde je sve spremno za proizvodnju vakcine koja će početi u popodnevnim satima - naveo je Popović.

- Proizvodnja druge doze vakcine veoma je komplikovana za proizvodnju.

Vakcina iz "Torlaka" koristiće se prvenstveno za naše građane, naveo je Popović, i objasnio da je takav dogovor predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.

- Naravno, Srbija će pomagati i regionu - rekao je Popović. - Vakcina "sputnjik V" je postigla izvanredan rezultat, pokazuju istraživanja. Efikasnost je došla do 97,6 procenata.

Tehnologija izrada "sputnjika" u Rusiji, Foto EPA

"Torlak" pokreće proizvodnju "sputnjika V" na osnovu odobrenja Ruskog nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja", koji je 19. maja potvrdio kvalitet probne serije vakcine proizvedene u našem institutu, i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi "sputnjik V". Država će ulaganjem 38 miliona evra za opremu i infrastrukturu pomoći "Torlaku" da se pripremi za drugu fazu, odnosno kompletan proces proizvodnje "sputnjika V", koji bi trebalo da počne pre kraja godine.

Time bi Srbija, kao prva zemlja u Evropi koja po ruskoj tehnologiji ulazi u proizvodnju "sputnjika V", obezbedila redovno snabdevanje ovom antikovid vakcinom, jer iako ovaj talas jenjava, to nije kraj korone, upozoravaju epidemiolozi. Virus je u poslednja 24 sata registrovan kod 218 osoba, a testirana je 10.101. Za dan je bitku sa kovidom izgubilo još devet pacijenata, dok je na respiratorima 36.

DVOCIFRENO U BEOGRADU I PAZARU

SAMO Beograd sa 42 nova slučaja, i Novi Pazar sa 11, imaju dvocifrene brojeve zaraženih po poslednjem preseku. Između ova dva grada u epidemiološkom smislu razlika je značajna: u prestonici su vakcinisane 712.923 osobe, što je 51,2 odsto stanovništva, dok je revakcinisano više od 616.000 ljudi, a Novi Pazar je među sredinama sa najnižim odzivom za imunizaciju.

- Blizu smo cilju da u junu imamo 750.000 vakcinisanih u Beogradu, što će nam, uz one koji su preležali kovid, omogućiti da se vratimo normalnom životu - rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona