POSTROJENJE U REVI SAMO PRIVREMENO? Radovi u Krnjači teku, a studija o uticaju na životnu sredinu nije gotova

M. STANOJKOVIĆ / A. VOJINOVIĆ

21. 05. 2021. u 22:41

STUDIJA o proceni uticaja na životnu sredinu postrojenja za preradu građevinskog otpada na lokaciji Bara Reve u Krnjači još nije završena, a radovi na nasipanju terena uveliko su se zahuktali.

ПОСТРОЈЕЊЕ У РЕВИ САМО ПРИВРЕМЕНО? Радови у Крњачи теку, а студија о утицају на животну средину није готова

Foto Arhiva

Meštani leve obale Dunava ne odustaju od proterivanja građevinskih mašina iz ove zelene oaze iako se radovi na papiru odvijaju propisima, uz privremenu dozvolu.

Kako objašnjavaju u nadležnom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, studija je u funkciji izdavanja dozvole za tretman i ponovno iskorišćenje neopasnog otpada, odnosno za pripremu agregata od građevinskog otpada koji će se koristiti za nasipanje terena. Ipak, ne vide ništa sporno što su radovi počeli pre završetka studije, jer kako tvrde, samo nasipanje nije predmet studije.

- Ovo postrojenje je isključivo za potrebe pripreme agregata za nasipanje buduće "Slobodne zone Beograda", koja je planom detaljen regulacije namenjena privrednim delatnostima - kažu u nadležnom sekretarijatu.

Tretman građevinskog otpada

IZGRADNjU postrojenja nadležni sekretarijat pravda principima održivog razvoja, koji se ogledaju u iskorišćavanju agregata nastalog tretmanom građevinskog otpada kao i zemlje iz iskopa za nasipanje površina koje su planskim dokumentima predviđeni za to.

- Ovde se pre svega misli na kontrolisano nasipanje uz prethodnu izradu elaborata i na korišćenje materijala koje je po sastavu inertan materijal - pojašnjavaju u Sekretarijatu.

- Tim planom je predviđeno prethodno nasipanje terena kako bi se regulisao teren do kote visokih voda uz preporuku da se nasipanje terena započne mnogo pre nego što se teren privede nameni kako bi se ostvarilo konsolidaciono sleganje tla i nasipa.

Iako je kao jednu od lokacija za izgradnju alterativnog postrojenja onom u Vinči, za peradu šuta, Revu u svojim planovima izdvojilo JP "Gradska čistoća", u Sekretarijatu navode da je postrojenje privremenog karaktera:

- Predmetno postrojenje će nakon završetka nasipanja biti ukljlonjeno sa lokacije, te je njegov uticaj ograničenog trajanja.

Foto Arhiva

Oko desetak udruženja građana juče se okupilo na Bari Revi u znak protesta zbog izgradnje postrojenja i, kako kažu, uništavanja zelene oaze u ovom delu prestonice. Građani su tokom čitavog dana ostali da "brane" Revu od mašina, a razapeli su i šatore za boravak.

- Nastavljamo protest. Očekujemo da će nam se pridružiti još više ljudi. Na ovaj način želimo da pokažemo naš bunt i ne planiramo da prekinemo protest sve dok se ne pojavi neko od nadležnih - kaže za naš list Danijela Nestorović, ispred Udruženja građana "Kotež".

Prvi protest organizovali su prošle nedelje na istoj lokaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna