VESIĆ POVODM DANA POBEDE: Beograd ponosan na svoju antifašističku tradiciju (FOTO)

Novosti onlajn

08. 05. 2021. u 20:25

DVODNEVNO obeležavanje Dana pobede započelo je danas ispaljivanjem počasnih plotuna Vojske Srbije sa Savske terase na Kalemegdanu, a nakon toga na Trgu republike, počeo je koncert poznatog ruskog Hora Turecki.

ВЕСИЋ ПОВОДМ ДАНА ПОБЕДЕ: Београд поносан на своју антифашистичку традицију (ФОТО)

Foto: Grad Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je, neposredno pred početak nastupa ruskog hora, izrazio je zadovoljstvo zbog bogatog programa kojim Beograd slavi Dan pobede nad fašizmom.

- Beograd je ponosan na svoju antifašističku tradiciju, jer je moderna Evropa nastala na temeljima antifašizma, a Srbija i Beograd su u toj borbi podneli velike žrtve zajedno sa saveznicima. Najviše sa sovjetskom Crvenom Armijom koja je oslobodila Beograd zajedno za jugoslovenskim partizanima. Zato svaki 9. maj, Dan pobede sa ponosom slavimo - rekao je Vesić.

Foto: Grad Beograd

On je dodao da je Dan pobede važan momenat za našu istoriju, kada treba da se podsetimo na herojsku borbu naših predaka i da se odupremo reviziji istorije koja je prisutna nekoliko decenija unazad.

- U toj reviziji istorije dželati postaju žrtve, a žrtve dželati. Mi toj reviziji istorije moramo da se odupremo jer treba da se zna ko je bio na kojoj strani istorije - kazao je Vesić.

Povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata na ovim prostorima, Grad Beograd, Fondacija Besmrtni puk i Ruski dom u Beogradu, organizuju danas i sutra niz svečanosti u našem glavnom gradu.

Na Dan pobede, 9. maja, u 8 sati biće organizovano svečano polaganje venaca na Spomenik večne vatre i Spomenik crvenoarmejcu u kompleksu Spomen-parka oslobodiocima Beograda.

Nakon toga, u 9 sati, na Trgu republike, biće organizovan direktan prenos Parade pobede sa Crvenog trga u Moskvi.

Istog dana, u 13:30, biće položeni venci na Spomen-ploču Crvenoarmejcima na Trgu republike.

Za 14 sati na Trgu Republike planirano je obraćanje zvaničnika: Nenada Popovića, ministra u Vladi Republike Srbije i predsednika Fondacije Besmrtni puk, Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, Aleksandar Bocan-Harčenka, ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji, i Jevgenija Baranova, direktora Ruskog doma u Beogradu.

Nakon obraćanja zvaničnika, na Trgu republike, biće održan koncert “Heroji žive” na kojem će nastupiti Hor Čarolija, Tijana Dapčević, Ivana Negativ, Bojana Stamenov, duet ruskog saksofoniste Olega Kirejeva i srpskog trubačkog orkestra Dejana Lazarevića, kao i ruski narodni umetnik Oleg Pogudin.

Nakon svečanog koncerta, u 18:30, biće održana premijera ruskog ratnog filma "Podolski kadeti".

Cela manifestacija biće okončana svečanim vatrometom u centru Beograda u 21 sat.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna