DUGUJU 174,3 MILIONA: I kad se za boravak dece u vrtiću ne plaća redovno, ispisivanje retko

B. Borisavljević

02. 04. 2021. u 08:51

NA ime neplaćenih računa za boravak dece u obdaništu, roditelji predškolskim ustanovama duguju 174,3 miliona dinara, odnosno blizu milion i po evra.

ДУГУЈУ 174,3 МИЛИОНА: И кад се за боравак деце у вртићу не плаћа редовно, исписивање ретко

Arhiva

Reč je ukupnim potraživanjima za decu koja idu u obdanište i onu decu koja više ne pohađaju. Najveći "minus" od 25,8 miliona dinara, beleže vrtići na Zvezdari dok su, sudeći po brojkama, najredovnije platiše u Sopotu sa dugom od 1,5 miliona dinara. Od gradskih opština najmanja potraživanja ima PU "Dečiji dani" na Starom gradu - 3,9 miliona dinara.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, praksa je da se roditelji prvo, pismeno ili usmeno, opomenu da izmire svoje obaveze. On ističe da se sa njima pojedinačno, pronalaze modeli otplate duga, što svaka predškolska ustanova sprovodi u svojim vrtićima.

- Poslednja opcija ostaje ispisivanje dece iz vrtića, čemu se ne pribegava često jer se u većini slučajeva pronađe rešenje - kaže Gak. - Mesečna cena boravka dece u državnim vrtićima iznosi 5.595 dinara, a za svaki dan nedolaska deteta dnevno se umanjuje 50 odsto. Ovo je 20 odsto od ekonomske cene vrtića, odnosno onoga koliko realno košta mesečni boravak deteta u vrtiću uz sve obroke. Ostatak iznosa do 27.976 dinara koliko iznose troškovi boravka deteta mesečno, plaća Grad Beograd.

Gak ističe da deca u vrtićima imaju četiri obroka, pun nadzor vaspitača, profesionalce koji sa njima rade i poziva roditelje da na vreme i redovno izmiruju svoje obaveze prema predškolskim ustanovama.

Najveća dugovanja su u najvećim opštinama, gde je i najviše upisane dece. Posle Zvezdare, na listi sa najviše nenaplaćenih računa je Novi Beograda - 21,9 miliona dinara, Voždovac - 19,5 miliona dinara, Obrenovac - 14,4 miliona dinara, Čukarica - 13,4 miliona dinara, Palilula i Rakovica sa nešto više od deset miliona dinara, Savski venac - 5,7 miliona dinara, Lazarevac - 8,5 miliona dinara...

Cena beogradskih vrtića se utvrđuje se krajem svake godine za narednu, u zavisnosti od izračuna ekonomske cene i nije se menjala. Vrednost na uplatnici je ista za sve predškolske ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!