UREĐUJU STANOVE U ZGRADI KOJU RUŠE: Opet neimari na zatvorenom gradilištu sedmospratnice u Krnjači

Š. Marović

24. 03. 2021. u 08:51

POSLE tri i po godine od obustave radova na nelegalnom gradilištu u Ulici Jovana Vailjevića 38 u Krnjači, neimari su pre desetak dana, tvrde stanari, ponovo u višespratnici!

УРЕЂУЈУ  СТАНОВЕ У ЗГРАДИ КОЈУ РУШЕ: Опет неимари на затвореном градилишту седмоспратнице у Крњачи

Foto P. Milošević

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove za "Novosti" ističu da su pre dva dana kontrolisali to područje i da nisu uočeni nikakvi građevinski radovi. Komšije tvrde drugačije.

Kako za naš list priča Dejan Đorđević, uz čiju kuću je izgrađen "monstruma" od sedam spratova, vlasnici uglavnom noću sređuju jedan od stanova na prvom spratu.

Stambeni kompleks počeo je da se zida u februaru 2018. godine, u tadašnjoj ulici Branka Momirova, sada Jovice Vasiljevića 38. Osim što ruži celu okolinu ovog dela Krnjače, gradilište je bilo nebezbedno, posebno za petočlanu porodicu Đorđević, o čemu su "Novosti" pisale pre tri godine. Posle nekoliko zabrana dalje gradnje, radovi su konačno obustavljeni krajem 2018. godine. Radnika i mašina nije bilo, sve do pre desetak dana.

- Na placu od 20 ari, gde je sada sazidan ovaj monstrum nekada se nalazila stara, trošna kuća - ističe Đorđević.

- Kada je vlasnik preminuo, komšije su otkupile prostor u želji da investiraju, ali nedostatak novca primorao ih je da zemlju preprodaju. Onda je investitor došao i na tom mestu počeo da zida zgradu sa 120 stanova. Iskorišćen je ceo plac, pa nije ostavljeno prostora ni za jedno parking mesto.

Objekat trenutno poseduje prizemlje, pet spratova i potkrovlje, a krov još nije postavljen. Stolarija je pak stigla do četvrtog sprata, u trenutku kada su rešenjem gradske građevinske inspekcije dalji radovi prekinuti. Naš sagovornik napominje da je donet nalog za rušenje, ali grad trenutno nema novca da odluku sprovede.

- Stanovi su se prodavali u sivoj gradnji, pa su sada vlasnici došli i počeli sa uređenjem nekoliko njih - ogorčeno priča Đorđević.

- Dok su radovi trajali pre tri i po godine, suprugu sa bebom u naručju zapljusnula je voda kojom su radnici zalivali ploče. Takođe, stradao mi je i automobil. I poslenjih nekoliko dana sa gradilišta u naše dvorište pada malter, tako da je nebezbedno tuda prolaziti.

UVELI STRUJU

NELEGALNI objekat nelegalno se priključio na elektromrežu, tvrdi Dejan Đorđević, a pokušano je i uvođenje kablovske televizije i interneta. Kako je zabeležio žitelj ovog dela prestonice, beli kombi sa tehnikom juče je stajao na trotoaru uz objekat, a stvari su se navodno unosile u stambenu jedinicu na prvom spratu.

Radi bezbednosti svojih ćerki, starih šest, pet i dve i po godine, Đorđevići su bili prinuđeni da se isele i pređu u kuću nedaleko odatle. Ipak, u januaru 2019. godine, posle obustave radova, vratili su se u svoj dom.

PROBLEM Stambeni objekat u Krnjači, Foto P. Milošević

- Primetili smo i nove, potencijalne kupce, koje su na ovu lokaciju dovodili agenti za prodaju nekretnina - ističe on.

- Poslednju nedelju, policija svakog dana dolazi na gradilište i piše krivične prijave, ali radovi se uporno nastavljaju, pretežno noću.

Posebno je neshvatljivo da se gradi tolika zgrada na mestu gde se na samo metar i po ispod tla nalaze podzemne vode.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove našoj redakciji juče je stigao dopis da oni nadziru izgradnju objekta u Ulici Jovice Vasiljevića 38 u Krnjači.

- Postupak inspekcijskog nadzora započet je u građevinskoj inspekciji GO Palilula - ističu u gradskoj inspekciji.

- Stupanjem na snagu Zakona o planiranju i izgradnji, nadležnost je preneta na Grad Beograd. U toku postupka inspekcijskog nadzora, doneto je rešenje o uklanjanju i zatvaranju gradilišta, koje je dostavljeno policiji, dok je nadležnom tužilaštvu podneta krivična prijava protiv investitora i doneto je rešenje o izvršenju. Dalje u toku postupka, spisi predmeta dostavljeni su nadležnoj službi za izvršenje rešenja građevinskih inspektora.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024