NEMA RECIKLAŽE GARDEROBE: JKP "Čistoća" sa ulica uklonila posude za odlaganje tekstilnog otpada

M. STANOJKOVIĆ

13. 03. 2021. u 17:45

NAJVEĆI deo korišćene odeće i u Beogradu, kao i kod prosečnog Evropljanina, završi sa ostalim smećem iz domaćinstva u kontejneru, pa na deponiji.

НЕМА РЕЦИКЛАЖЕ ГАРДЕРОБЕ: ЈКП Чистоћа са улица уклонила посуде за одлагање текстилног отпада

Foto M. Anđela

Tako je 35 posuda za odlaganje tekstilnog otpada za reciklažu, koje su postavljene 2016. godine na 35 lokacija u gradu, zaključkom JKP "Gradska čistoća" da među Beograđanima nisu našle svoju ulogu - ukloljeno. Zato što je u njima završavao i drugi otpad ili su iz kontejnera stvari završavale na buvljacima, sugrađani odeću za reciklažu nemaju gde da predaju.

Prema navodima nadležnih u JKP "Gradska čistoća", postavljanje posuda za odlaganje tekstilnog otpada bio je pilot-projekat, koji nije zaživeo.

- Dešavalo se češće da se u tim kontejnerima završi drugo smeće, pa posle odeća bude neupotrebljiva za recilažu - navode u "Čistoći". - Osim toga, pojedini sugrađani obijali su ove posude, a posle garderobu prodavali na pijacama i buvljacima. Zbog toga, odlučili smo da ih sklonimo sa ulica.

KUPI 26, BACI 11 KILOGRAMA TEKSTILA

PRETPOSTAVLjA se da se više od milion tona tekstila baci na deponije svake godine, kao i da tekstil čini oko četiri odsto sadržaja kante za otpad. Od toga, oko 50 odsto garderobe koja se baci mogla bi da bude upotrebljena za reciklažu. Prosečan stanovnik Evrope, svake godine kupi 26 kilograma tekstila, a 11 kilograma baci.

Prve takve kante za odlaganje garderobe našle su se na ulicama u aprilu 2016. godine u okviru akcije "Doniraj, recikliraj, ne bacaj" na opštinama Stari grad, Vračar, Zvezdara Novi Beograd, Voždovac, Palilula i Čukarica. Prema ranijim podacima "Gradske čistoće" mesečno se na ovaj način prikupljalo oko tri tone otpada. Za prva tri meseca kada je zaživela akcija, iz "Čistoće" su se hvalili da su građani odložili čak trećinu ukupne količine koja se inače ranije skupljala. Izgleda da su se podaci promenili, pa su ažurirani ipak proterali ove kontejnere.

Od recikliranog materijala u daljem procesu najčešće nastaju izolacioni materijali, a sve se više u svetu stara odeća obrađuje do te mere da nastaje potpuno nova. Za ovu vrstu reciklaže u kontejner je mogla da se baca odeća, obuća, posteljina, peškiri, zavese i krpe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju