RADE I EKG ZA UPIS U ŠKOLU: U domovima zdravlja organizovani lekarski pregledi za buduće prvake

B. Borisavljević

10. 03. 2021. u 10:55

DO POČETKA upisa u prvi razred ostalo je manje od mesec dana, a uprkos epidemiji, pregledi predškolaca u domovima zdravlja su uveliko u toku.

РАДЕ И ЕКГ ЗА УПИС У ШКОЛУ: У домовима здравља организовани лекарски прегледи за будуће прваке

Foto A. Sahanić

Gužvi nema, roditelji dovode decu u terminima koje zakaže pedijatar kod specijaliste. Kako je reč o zdravoj deci, ona su potpuno odvojena, tako da nema rizika od zaraze. U nekim zdravstvenim ustanovama se budućim prvacima radi i EKG pregled.

Kako smo saznali u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog ravoja, ne postoji obaveza da se deci radi pregled srca, već to zavisi od zdravstvene ustanove.

- U Domu zdravlja "Voždovac" se radi EKG pregled svim mališanima koji se upisuju u prvi razred - kaže dr Milena Janićijević, načelnik pedijatrijske službe u DZ "Voždovac".

- Počeli smo u januaru sa sistematskim pregledima i sve se odvija bez problema.

Roditelji se javljaju izabranom pedijatru, koji zakazuje termine kod specijalista. Kad sve obave, mališani dolaze ponovo kod svog pedijatra koji radi završni sistematski pregled. Ako je sve u redu, dete se vakciniše i dobija lekarsku potvrdu da je zdravstveno sposobno za polazak u školu.

GODIŠTE

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. To su mališani rođeni od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Izuzetno, detetu može da se odloži upis u prvi razred za godinu dana, ali i dozvoliti polazak u školu, u uzrastu od šest do šest i po godina, nakon provere spremnosti.

Doktor Dejan Jonev, pedijatar u DZ "Dr Simo Milošević" na Čukarici, navodi da pregledi najmlađih đaka pokazuju da su mališani zdravi i nema većih problema. Ipak, dodaje da fizijatri najčešće konstatuju krivu kičmu i stopala što je, kako ističe dr Jonev, rezultat lošeg držanja. Pored fizijatra, mališani idu na pregled kod specijalite ORL, očnog, stomatologa, logopeda, radi se i kompletna laboratorijska analiza krvne slike i urina, a meri im se i pritisak.

- Trećina budućih prvaka koji žive na našoj opštini već je obavila sve lekarske preglede koji su potrebni za upis u školu - kaže dr Biljana Aranđelović, načelnik dispanzera za predškolsku pedijatriju sa razvojnim savetovalištem u DZ "Zemun".

- Imamo tri punkta i to u Ulici Rade Končara, u Surčinu i u Batajnici, gde su završeni pregledi svih predškolaca. Laboratorija radi u dve smene, a svi specijalisti se nalaze u jednom objektu, što roditeljima znatno olakšava.

I privatne ordinacije su u svoju ponudu usluga uvrstile pregled za upis u prvi razred, a najniža cena je 6.900 dinara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)