BEOGRAD DOBIJA PANČIĆEV CENTAR: Biološki fakultet obezbedio uslove za gradnju objekta u Botaničkoj bašti

B. Borisavljević

14. 01. 2021. u 07:52

BIOLOŠKI fakultet je dobio "zeleno svetlo" za sređivanje napuštene zgrade u Botaničkoj bašti "Jevremovac" u kojoj će biti izložena kompletna zaostavština Josifa Pančića i uređen prostor za promociju nauke i edukaciju.

БЕОГРАД ДОБИЈА  ПАНЧИЋЕВ ЦЕНТАР: Биолошки факултет обезбедио услове за градњу објекта у Ботаничкој башти

Foto arhiva

Kako nam je potvrdio prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta, od gradskih vlasti je dobijeno rešenje o legalizaciji objekta, koji stoji nedovršen i zapušten od 1995. godine. Takođe, dobijena je i građevinska dozvola za početka radova.

Prema Tomanovićevim rečima, očekuje se da radovi počnu tokom ove godine. Za sređivanje i kompletno opremanje objekta potrebno je oko 2,5 miliona evra, a novac će biti obezbeđen iz kredita neke od evropskih banaka. Za postupak legalizacije, što je bio prethodni uslov da bi se betonsko ruglo privelo nameni, ova visokoškolska ustanova je izdvojila 6,5 miliona dinara.

Uz rekonstruisani viktorijanski staklenik iz 19. veka, Srbija će dobiti jedinstvenu celinu i veoma reprezentativan prostor na 2.000 kvadratnih metara namenjen ekološkom obrazovanju pre svih predškolske i školske dece i studenata, ali i svih građana.

BAČENO MILION MARAKA

Izgradnja "Skadra na Bojani" je počela i stala 1995. godine. Na objektu bruto površine oko 1.600 metara kvadratnih završeni su grubi građevinski radovi, a uloženo je oko milion maraka.

S obzirom na to da je Botanička bašta, pored toga što je naučna i nastavna baza, i nacionalno prirodno i kulturno dobro, odnosno objekat od značaja za širu društvenu zajednicu, postojeća betonska konstrukcija u velikoj meri je ugrožavala namene Botaničke bašte.

Tomanović naglašava da je to dug prema čuvenom Josifu Pančiću, prvom predsedniku Srpske kraljevske akademije, koji je sredinom 19. veka proslavio Srbiju opisujući veliki broj jedinstvenih biljnih vrsta koje, osim ovde, ne žive nigde u Evropi i svetu.

Foto arhiva

- Posetioci će imati priliku da vide zaostavštinu sa herbarijumom, omorikom, Pančićevim ramondama, njegovim dragocenim beleškama, retkim i vrednim knjigama što je do sada čuvano i sačuvano u upravnoj zgradi Botaničke bašte, u neprimerenim uslovima - ističe profesor Tomanović.

- Takođe, tu će biti i laboratorije i učionice za talentovanu decu, kao i amfiteatar sa 190 mesta, zoološke zbirke, banka semena naših autohtonih biljnih vrsta, koje predstavljaju neprocenjivi genetički resurs. Amfiteatar je namenjen posetiocima za popularna predavanja, a moguće je održavanje koncerata.

Botaničku baštu "Jevremovac" godišnje obiđe više od 50.000 posetilaca, od čega gotovo 20.000 predškolske i školske dece. Oni imaju priliku da se upoznaju sa jedinstvenim biljnim fondom sa više od 300 vrsta drveća i žbunova, i oko 800 zeljastih vrsta. Među njima je blizu polovine biljnih vrsta koje žive u Srbiji i oko 1.000 egzotičnih primeraka u staklenoj bašti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a