NAJVIŠE NOVCA ZA SAOBRAĆAJ: Pred gradskim odbornicima danas predlog budžeta od 113,6 milijardi

S. B. M.- Š. M.

18. 12. 2020. u 07:13

BUDžET Grada Beograda za 2021. trebalo bi da bude usvojen danas na sednici Skupštine grada, a ukupna sredstva utvrđena su u iznosu od 113,6 milijardi dinara.

НАЈВИШЕ НОВЦА ЗА САОБРАЋАЈ: Пред градским одборницима данас предлог буџета од 113,6 милијарди

U planu kupovina 30 tramvaja

I u sledećoj godini novac je opredeljen za velike infrastrukturne projekte poput rekonstrukcije Trga Nikole Pašića, ali i za kupovinu 30 novih tramvaja.

Grad Beograd doneo je novi Plan javnih investicija za period 2021-2023. godine, kojim je obuhvaćeno 216 projekata. Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, neki od tih projekata su već započeti ili tek treba da se započnu, a ukupna procenjena vrednost im je 115,1 milijardu dinara. Prema njegovim rečima, budžetom Grada Beograda za 2021. godinu planirano je da se izdvoje sredstva za realizaciju projekata velike vrednosti u iznosu od 4,6 milijardi dinara, srednje vrednosti u iznosu od 4,7 milijardi dinara i male vrednosti u iznosu od 5,7 milijardi dinara, što ukupno iznosi 15 milijardi dinara.

- Kada imamo u vidu trogodišnji plan javnih investicija, najviše kapitalnih projekata se realizuje iz oblasti saobraćaja, i to 56,9 odsto (65,6 milijardi dinara), iz oblasti urbanizma, prostornog planiranja i građevinarstva 21,2 odsto (24,5 milijardi dinara) i oblasti zaštite životne sredine 14,6 odsto (16,8 milijardi dinara) - rekao je Vesić.

Najveći deo iz gradske kase ide ponovo Sekretarijatu za saobraćaj i Sekretarijatu za javni prevoz. Na drugom mestu su obrazovanje i dečija zaštita, pošto se nastavlja finansiranje boravka dece u vrtićima, državnim i privatnim.

Iz budžetskog nacrta vidi se da će Sekretarijat za investicije i sledeće godine imati velike projekte, pa će se, između ostalog, novac trošiti na rekonstrukciju Trga Nikole Pašića, Glavne ulice u Zemunu i Keja oslobođenja, obnovu Beogradske ulice i Starine Novaka, sanaciju Pariske i Tadeuša Košćuška.

NATAŠA STANISAVLjEVIĆ, GRADSKA SEKRETARKA ZA SOCIJALNU ZAŠTITU

NEZAPOSLENIM PORODILjAMA OD GRADA 30.000 DINARA

Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, najavila je da je planirani budžet ovog sekretarijata za 2021. veći u odnosu na ovogodišnji za 76 miliona dinara, tako da neće biti smanjenja ni u jednom segmentu socijalnih davanja.

- Nezaposlene porodilje u Beogradu i one sa niskim primanjima, koje su ove godine dobile jednokratnu pomoć u iznosu od 25.000 dinara, od 1. januara moći da računaju na povećanje. Jednokratna pomoć grada iznosiće 30.000, a ukupna za prvo dete 50.000 dinara. To ne isključuje prava iz republičkog budžeta jer svaka porodilja ima pravo na još 100.000 dinara, dečji dodatak i sva ostala davanja - navela je Stanisavljevićeva, gostujući na RTS.

Druga važna stvar tiče se korisnika novčane socijalne pomoći, a trenutno ih u Beogradu ima 6.900 porodica.- Ove porodice i pojedinci koji su radno nesposobni dobijaju dodatak od deset odsto na mesečni iznos socijalne novčane pomoći. Treća mera odnosi se na korisnike socijalne pomoći starije od 65 godina, koji će od Grada Beograda dobiti dodatak od 5.000 dinara, a četvrta mera tiče se beskućnika, koji će u vanrednim situacijama ubuduće moći da koriste obrok u narodnim kuhinjama - rekla je Nataša Stanisavljević.

Za sve ove mere u budžetskim sredstvima planirano je 50 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!