BEOGRADSKE PRIČE: Znate li koja prestonička ulica od 1872. godine nije menjala naziv,a ime je dobila po heroju?

Z. NIKOLIĆ

11. 12. 2020. u 17:24

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Знате ли која престоничка улица од 1872. године није мењала назив,а име је добила по хероју?

Foto arhiva

U SAMOM centru Beograda postoji ulica koja od 1872. godine nije promenila svoj naziv, a ime je dobila po heroju Prvog srpskog ustanka.

Vasa Čarapić je pao u borbama za oslobođenje grada ispred tadašnje Stambol kapije, ulaza u ondašnji Beograd. Ispred mesta gde se nekada nalazila kapija, u blizini Narodnog pozorišta, i danas postoji spomenik postavljen ovom junaku.

Stari hroničari beleže kako je ovaj sokak nekada bio veoma tesan, načičkan starim, turskim prizemnim kućama i trgovinama. U starim zapisima stoji podatak da su tu bila dva omanja sokaka, koja su srušena, a prostor je spojen u jednu, značajnu ulicu koja i danas postoji.

Kada je došlo vreme da grad dobije ozbiljnije konture, a posle prvih ozbiljnih urbanističkih vizija Emilijana Josimovića, centralno jezgro grada bilo je postavljeno na dobro osmišljen način. Vasina ulica je, konačno, dobila svoje konture koje će pratiti do danas.

Sada neobično zvuči da je ovom ulicom nekada tutnjao tramvaj, a da su ondašnje linije nosile oznake "1" i "7". Tramvaji su tutnjali skroz do kraja ove ulice koja se i danas okončava Studentskim trgom.

Foto arhiva

Zdanje predratne Berze bilo je oličenje beogradskog predratnog ekonomskog napretka, da bi to zdanje danas bilo Etnografski muzej.

VASA ČARAPIĆ

VELIKI junak Prvog srpskog ustanka, Vasa Čarapić, pao je u borbama za Beograd i ova ulica je ponela ime po njemu. Kao i mnogi iz njegovog vremena, bio je veoma žestok i prek ratnik, a upravo takav je mogao, uz Karađorđa, da iznese breme velikog otpora pred razjarenim Turcima.

Stari zapisi beleže da su tridesetih godina prošlog veka srušene poslednje prizemne zgrade na ovom prostoru, kako bi i konačno izbrisale tragove onog što je bilo neugledno i staro. Nastavak priče vodio bi u Uzun Mirkovu ulicu i kasnije, ka Kalemegdanu i Beogradskoj tvrđavi.

Ovo je bila jedna od žila kucavica starog Beograda, onog koji ja pamtio Osmanlije, a polako se menjao u ozbiljnu, evropsku metropolu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mama

01.01.2021. 10:02

Zakljucak:Nove tehnologije nisu ulepsale Beograd!Nove arhitekte nemaju ukusa i ne znaju istoriju pa je i ne postuju.Sve u svemu Beograd je naruzen narocito u zadnjih 15 godina.