ZELENI TRG NA CRVENOM KRSTU: Konkurs za idejno rešenje uređenja dela Vračara u januaru

M. Stanojković

22. 11. 2020. u 11:24

VRAČARCI bi 2022. godine trebalo da dobiju novi uređeni trg na Crvenom krstu i podzemnu garažu na ovoj lokaciji.

ЗЕЛЕНИ ТРГ НА ЦРВЕНОМ КРСТУ: Конкурс за идејно решење уређења дела Врачара у јануару

Novosti

Grad je pokrenuo postupak da se pripreme uslovi za raspisivanje javnog konkursa za idejno rešenje kako bi ovaj prostor trebalo urediti. Plan je da se uradi studija izvodljivosti kako bi se procenilo da li okretnica vozila gradskog prevoza može da se izmesti malo dalje ka Voždovcu.

Ideja je, kako za "Novosti" obrazlaže gradski urbanista Marko Stojčić, da Vračar, posle platoa ispred Hrama Svetog Save, dobije još jedan tako uređeni trg. Arhitektonsko-urbanistički konkurs mogao bi da bude raspisan već u januaru sledeće godine.

- Namera je da dokumentaciju pripremimo u prvoj polovini 2021. godine i da kroz taj konkurs dođemo do rešenja za ovaj prostor - navodi Stojčić. - Lokacija je od prostora ispred Beogradskog dramskog pozorišta, parka, koji je sada prilično neuređen prema Ulici Vojvode Šupljikca, gde se sada nalazi mala pumpa, koja će biti izmeštena.

Kako Stojčić obrazlože, neće biti samo plato poput Cvetnog trga, već kombinacija i platoa sa ozelenjavanjem, a cilj je da se maksimalno poveća slobodna površina parka.

- Biće to, posle platoa kod Hrama, najznačajniji vračarski plato - objašnjava gradski urbanista. - Uredićemo i sam plato ispred pozorišta, a da se zadrži što više zelenila, kao i da se dodaju nove sadnice. Ukoliko sve bude kako treba, radovi bi počeli 2022.

U sklopu ovog projekta biće urađena i revizija saobraćajnih rešenja, što uključuje izmeštanje okretnice, ali i više pešačkih pravaca. Neophodno je da bude pronađena odgovarajuća lokacija za podzemnu garažu, tvrdi Stojčić, a tek tada će biti poznata tačna zona u kojoj će se smestiti. Ova garaža mogla bi da ima više od 200 parking-mesta.

SVETOSAVSKI PLATO

POČETKOM septembra počeli su radovi na poločavanju mermerom platoa ispred Hrama Svetog Save. Osim ovog uređenja, ideja je da celokupni plato, po zamisli arhitekata, bude otvoren napredniji prostor sa drvoredima, i dve-tri urbanističke celine. Ovaj posao je planiran za narednu godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri