VRAČAR KAO AMBIJENTALNA CELINA: Razgovor čelnika Grada, Opštine sa predstavnicima udruženja građana

J. D.

17. 11. 2020. u 10:57

U ZGRADI Gradske opštine Vračar je održan sastanak povodom očuvanja kulturne baštine sa teritorije ove opštine.

ВРАЧАР КАО АМБИЈЕНТАЛНА ЦЕЛИНА: Разговор челника Града, Општине са представницима удружења грађана

Deo Krunske ulice

Sastanku su prisustvovali Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, Milan Nedeljković, predsednik opštine Vračar, Marko Stojčić, gradski urbanista i Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika. Oni su o aktelnim temama razgovarali sa predstavnicima građana koji su okupljeni u Društvu za ulepšavanje Vračara, Udruženju za zaštitu Topolske i Društvu za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca.

- Obavestili smo predstavnike udruženja će Zavod za zaštitu spomenika predložiti za proglašenje pet kulturno-istorijskih celina i to Krunsku ulicu, Smiljanićevu ulicu, Neimar, Krunski venac i vračarski deo područja uz Ulicu kneza Miloša - istakao je Vesić. - Planirano je da tokom sledeće godine bude zaštićen Istočni Vračar.

Dogovoreno je i da ova građanska udruženja učestvuju u radu javnih sednica Komisije za planove grada Beograda i razvoja Vračara. Takođe, predstavnici grada početkom prošle godine predložili su da Krunski venac dobije status ambijentalne celine, što bi značilo da u ovom delu Vračara može da se gradi zgrada od dva ili tri sprata, ali da mora da ima odgovarajuću fasadu koja se uklapa u ambijent tog dela grada.

STOPIRANO RUŠENjE

RADOVI na nadogradnji dva sprata u Krunskoj 79 a kasnije i rešenja o rušenju stopirani su u nekoliko navrata. Naime, investitor koji je dobio dozvolu samo za adaptaciju objekta bespravno je nadogradio još dva sprata zbog čega su se pobunili članovu Udruženja za ulepšavanje Vračara. Gradska građevinska inspekcija donela je rešenje o rušenju nadograđenih spratova, koje je stopiralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer u prvostepenom postupku nije pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!