POSTAVLJEN SPOMENIK STEFANU NEMANJI: Veličanstvena statua se vidi u punoj visini, veliki Nemanjić postaje zaštitnik Beograda (FOTO)

Novosti online

12. 11. 2020. u 18:09

ПОСТАВЉЕН СПОМЕНИК СТЕФАНУ НЕМАЊИ: Величанствена статуа се види у пуној висини, велики Немањић постаје заштитник Београда (ФОТО)

Foto: Facebook/Goran Vesić

POSTAVLJANJE spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu privodi se kraju i već se sada statua može videti u svojoj punoj visini.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je fotografije spomenika, koji je delo čuvenog ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

Vesić je uz fotografije napisao da osim visoke umetničke vrednosti, ovaj spomenik ima i ogroman istorijski i kulturni značaj za srpski narod.

- Stefan Nemanja je utemeljivač srpske države i kasnije srpskog carstva. Želimo celom svetu da pokažemo da kontinuitet srpske državnosti traje i opstaje više od 800 godina. To je istorijska činjenica kojom treba da se ponosimo kao narod. Stefan Nemanja, kao što je nekada bio zaštitnik Srbije i loze Nemanjića, postaće zaštitnik našeg Beograda - naveo je zamenik gradonačelnika Beograda na Fejsbuku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Saša

12.11.2020. 18:22

Sama skulptura može da dobije pozitivnu ocenu ali onaj krš od postamenta, probušen, ogroman i nepotreban trebalo je izbaciti. Taj deo ruži i spomenik i ceo trg. I više završite taj raskopani trg i osposobite Savsku ulicu za tramvaje!

Milos

13.11.2020. 12:35

@Saša - Postolje je preveliko srszmerno spomeniku, tako da deluje da je to spomenik jednom slemu gde je Nemanja ukras na vrhu. Trebalo je ici sa klasicnom umetnickom proporcijom od 1/3 tako da bi on dominirao i zaista izgledalo da mu je "vizantijski slem pod nogama".