KORNJAČE ZALUTALE U OTPAD: Savsko priobalje prepuno smeća zbog problema nadležnosti između preduzeća

J. Gočanin

04. 11. 2020. u 12:44

DA su obale i priobalje reka puni smeća, nažalost, uobičajena je pojava. U ovom periodu godine, broj flaša, plastičnih kesa i limenki u vodama, čini se još je veći, čemu "doprinosi" i porast vodostaja.

КОРЊАЧЕ ЗАЛУТАЛЕ У ОТПАД: Савско приобаље препуно смећа због проблема надлежности између предузећа

Ruglo u priobalju

Međutim, žitelji Savskog keja, među gomilom otpada na talasima Save, prethodnih nekoliko dana viđaju i kornjače.

- Od splavova i smeća više ne vidimo reku, a očigledno je da su i rečne životinje ugrožene - razočarano priča Petar P., meštanin Bloka 70. - Kornjače, pretpostavljam, lutaju za čistijim delom, pa nažalost stigoše do obale.

Za gomilanje otpada u rekama, svakako, odgovorni su građani. No, tome doprinosi i "rupa" u zakonu, odnosno suštinska nenadležnost nad uklanjanjem smeća iz vodotokova.

Na osnovu izmena i dopuna Zakona o vodama iz 2016., nadležnost nad vodama prvog reda, u koje spadaju Dunav i Sava, prelazi sa Javnog vodoprivrednog preduzeća "Beogradvode" na JP "Srbijavode". Ali, problem nastaje zato što godišnjim programom poslovanja ovog preduzeća nisu predviđena finansijska sredstva za uklanjanje komunalnog otpada.

RUKAVAC OPET ZAGAĐEN

U ČUKARIČKOM rukavcu godinama unazad talože se velike količine đubreta. Prethodnih nekoliko dana u blizini rukavca oseća se neprijatan miris, dok je vodni inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove na ušću Topčiderske reke u rukavac zatekao vodu tamne boje, kao i uginule ribe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)