METEO STANICA NA ADI CIGANLIJI

B.B.

09. 10. 2020. u 14:31

CENTAR za promociju nauke, sa svojom malom meteorološkom stanicom "gostovaće" sutra na više lokacija u gradu.

МЕТЕО СТАНИЦА НА АДИ ЦИГАНЛИЈИ

Foto: Centar za promociju nauke

Beograđani će imati priliku da se informišu o klimatskim izazovima, ali i da sami učestvuju u obeležavanju mesta u gradu na kojima ih vrućina pogađa i predlažu moguća poboljšanja i mere zaštite od sunca.

Prva "stanica" je kod popularnog "Stounhendža" na Adi Ciganliji, od 12 do 14 časova. Na Savskom keju, u bloku 70, metereolozi će biti od 16 do 18 časova, a u nedelju se "sele" na Zemunski kej, gde će demonstratori Centra od 12 do 15 časova razgovarati sa prolaznicima i beležiti njihove utiske o klimatskim izazovima u gradu.

Ova akcija je deo projekta "TeRRIFFICA", koja za cilj ima što veće uključenje građana u borbu protiv klimatskih promena, a njegova glavna smernica jeste da pokrene građane da i sami budu naučni istraživači, što postaje sve važnija praksa kada je reč o pojavama koje se tiču svih nas i neposrednog okruženja u kome živimo.

Foto: Centar za promociju nauke

 

Stanicu je osmislila i dizajnirala arhitektkinja Mirjana Utvić iz CPN-a. Građanima pruža informacije o sadržaju i funkcionisanju onlajn alata za mapiranje, uz osnovne informacije o vremenu, klimi i klimatskim promenama. Na lokaciji na kojoj je postavljena, posetioci se mogu upoznati kako svojim aktivnostima mogu da utiču na stvaranje kreativnih i inovativnih rešenja, koja će pomoći u borbi protiv klimatskih promena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna