VESIĆ O UBIJENIMA U LOGORU JAJINCI: Sa pijetetom se sećamo 80.000 žrtva (FOTO)

Tanjug

04. 10. 2020. u 15:52

GRAD Beograd se sa pijetom seća 80.000 žrtava - Srba, Jevreja, Roma i antifašista, koje su ubijene u Jajincima, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić i poručuje da se treba suprotstaviti pokušajima revizije istorije.

ВЕСИЋ О УБИЈЕНИМА У ЛОГОРУ ЈАЈИНЦИ: Са пијететом се сећамо 80.000 жртва (ФОТО)

Foto:; Tanjug

Vesić je prisustvovao komemorativnoj svečanosti povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima, a za Tanjug je rekao da je današnji dan prilika da se setimo svih žrtava koje smo dali kao narod u borbi protiv fašizma, ali i prilika da se suprostavimo reviziji istorije koja je, kaže, nažalost, na delu ne samo kod nas, već i u svetu.

Vesić poručuje da treba da se suprotstavimo onima koji smatraju da Jasenovac nije bio koncentracioni logor, već da je bio radni logor za zabavu.

"Treba da se suprostavimo onima koji smatraju i koji tvrde da u zloglasnoj NDH nisu postojali logori za decu, da se suprotstavimo onima koji smanjuju broj žrtava, a naš narod je, posle sovjetskog naroda, podneo najviše žrtava u borbi proitv fašizma, procentualno broju stanovnika", kaže Vesić.

Naveo je i da je današnji dan prilika da se podsetimo da je naša država i naša tradicija zasnovana na ideji antifašizma kao i ujedinjena Evropa, i da je antifašizam duboko u našim korenima.

Foto:; Tanjug

"Politika koju vodi predsednik Aleksandar Vučić i naša Vlada je antifašistička politika, politika koja prvenstveno vodi računa o interesima Srbije i koja se trudi da naša zemlja ostane slobodna i nezavisna", rekao je Vesić.

Naveo je da danas, kada se sećamo 80.000 ljudi streljanih u Jajincima, u stvari razgovaramo o tome da je njihova žrtva u osnovi našeg današnjeg društva i naše današnje politike.

"Kada danas vidimo kako se Srbija razvija kao slobodna i nezavisna država, možemo da kažemo da njihove žrtve nisu zaboravljene i da nisu bile uzaludne", naveo je Vesić.

Poručio je da je danas prilika i da se setimo kakvu je ulogu Srbija odigrala u borbi prot

Foto:; Tanjug

iv fašizma i da se suprotsavimo politici za koju je rekao da se, nažalost, dešava u Evropi, a u kojoj dželati hoće sebe da predstave kao žrtve, a žrtve žele da predstave kao dželate.

"To je naša obaveza", zaključio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)