ŠIRIĆE TROTOARE, RAMPE ZA VOZILA: Rekonstrukcija Palmotićeve i Strahinjića Bana sledeće godine

S. B. M.

16. 09. 2020. u 19:00

ULICE Palmotićeva i Strahinjića Bana, već sledeće godine mogle bi da dobiju novo ruho.

ШИРИЋЕ ТРОТОАРЕ, РАМПЕ ЗА ВОЗИЛА: Реконструкција Палмотићеве и Страхињића Бана следеће године

Foto: V. N.

Dan posle pisanja "Novosti" o stanju trotoara u Palmotićevoj, koje je korenje drveća izrovalo, a parking mesta su neuslovna, oglasio se gradski arhitekta Marko Stojčić.

Urbanista navodi da je pokrenut postupak za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju ovih saobraćajnica, a osnovna ideja je "da se te ulice urede kako bi jednostavnije i bolje funkcionisalo parkiranje u okviru zona predviđenih za to".

Kako Stojčić navodi, procena je da je kolovoz prevelike širine u odnosu na potrebe, i da je ovo prava prilika da se izgradi trotoar propisne širine.

- Rekonstrukcija će omogućiti nesmetano kretanje pešaka i da se konačno onemogući parkiranje vozila do samih objekata, s obzirom na to da pešaci u obe ove ulice ne mogu da funkcionišu normalno. To će se uraditi nauštrb širine kolovoza. Ujedno, biće razmotrena mogućnost da se u Ulici Strahinjića Bana izgradi i biciklistička staza kojom bi se povezali delovi od Francuske ulice do Kalemegdana. Budući izgled, obezbediće rešenje koje u potpunosti zadovoljava potrebe Beograđana, a sa druge strane daje prvenstvo pešacima u odnosu na automobile - kaže Stojčić.

Fotzo. V. N.

Izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju ulica Strahinjića bana od Francuske do Tadeuša Košćuškog i Palmotićeve ulice raspisao je Sekretarijat za investicije. Rok za podnošenje ponuda je 12. oktobar.

Za Palmotićevu se u tehničkoj dokumentaciji traži da se uradi idejno rešenje i projekat za izvođenje. Zona obuhvata deo od Kosovske do Džordža Vašingtona, Ulicu Milana Kašanina, kao i Ulicu Milutina Bojića.

TRAŽE ANALIZU TLA

ZA izradu tehničke dokumentacije za obnovu Strahinjića Bana neophodno je sprovesti bušenja i analizu tla kako bi se odredila nosivost. Tehničkim rešenjem saobraćajnih površina predvideti trotoare adekvatne za stambeno-poslovnu zonu, kako po pitanju širina, tako i po pitanju zastora od kamena. Podlogu predvideti da nosi i snabdevački i interventni saobraćaj, za vozila do tri i po tone. Na svakoj raskrsnici obezbediti po jedno parking-mesto za laka dostavna vozila radi pretovara robe.

- Ukoliko postoje prostorne mogućnosti u regulaciji predmetne ulice organizovati obostrano parkiranje. Tehničkim rešenjem saobraćajnih površina obezbediti protočnost i bezbednost saobraćaja. Na mestima gde je moguće da bude ugrožena bezbednost pešaka predvideti zaštitne stubiće kojima se sprečava nedozvoljeno pristupanje vozila na trotoare. Duž ulice prisutan je drvored u nadležnosti je JKP "Zelenilo-Beograd". Planom u potpunosti zaštititi postojeće javno zelenilo i uvesti nove sadnice gde god za to postoje prostorne mogućnosti - navodi se u dokumentaciji.

Početak ulice Strahinjića Bana, do Francuske obnovljena je u sklopu uređenja Skadarlije, pretprošle godine. Tada su gradski čelnici najavili njenu rekonstrukciju do Tadeuša Košćuškog za ovu godinu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina