ZA POLOVNI UDŽBENIK I 1.000 DINARA: Kupovina školskih knjiga noćna mora

B. Borisavljević

14. 09. 2020. u 11:52

KUPOVINA udžbenika za školu je, svakog septembra, veliki izdatak za većinu roditelja. U želji da uštede pokoji dinar, računajući da su stare knjige jeftinije, a i kako bi izbegli čekanje u redovima ispred knjižara, mame i tate pribegavaju kupovini polovnih udžbenika.

ЗА ПОЛОВНИ УЏБЕНИК И 1.000 ДИНАРА: Куповина школских књига ноћна мора

Foto arhiva

Međutim, čitaoci koji su se javili našoj redakciji, upozoravaju da stare knjige nisu uvek jeftinije, već im je cena kao u knjižarama ili su skuplje.

Razlika u ceni između knjiga iz kojih su đaci već učili i onih koje su na policima knjižara je do 300 dinara, u šta smo se uverili na najvećoj "berzi" udžbenika u Kosovskoj ulici. Ima i onih koje su znatano skuplje, pogotovo ako je reč o naslovima kojih trenutno nema "na lageru". Zato bi, pre kupovine, roditelji obavezno trebalo da provere koliko knjiga košta u knjižari, pa i da sačekaju u redu, bolje nego da plate isto ili malo jeftinije nešto što je već korišećeno.

- Za zbirku zadataka iz hemije za prvu godinu gimnazije su mi tražili 1.000 dinara, iako u knjižari košta 440 dinara. Međutim, trenutno je nema u prodaji pošto je tiraž rasprodat - priča Snežana Ilić, majka dvoje školaraca.

 KOMPLETI U PRETPLATI

ZA osnovce udžbenici mogu da se nabave preko škola putem pretplate. Plaćanje je u četiri rate, a prva je morala da se uplati do polovine maja. Cene kompleta knjiga za niže razrede su od 4.000 do 7.000 dinara, a za starije od 10.000 do 17.000 dinara, u zavisnosti od izdavača.

Najskuplji je udžbenik iz matematike za treći razred, koji košta oko 1.500 dinara. Prosečna cena knjige je oko 800 dinara. Iako svi izdavači štampaju knjige po istim nastavnim planovima i programima, razlika u ceni može biti i do 200 dinara po udžbeniku. Kao razlog za skuplji komplet navode - drugačiji dizajn, više ilustracija, zadatke za ponavljanje gradiva...

- Umesto novog izdanja zbirke iz matematike, prodali su mi knjigu iz 2003. godine, koju sam odmah vratila. Većina roditelja misli da će proći jeftinije kupujući polovne udžbenike, što je nekada bilo i normalno, međutim, sada je ušteda minimalna ili je nema. Onda je bolje kupiti nove knjige.

PONUDA Kupovinom polovnih knjiga ušteda minimalna, Foto arhiva

Većina roditelja se pri kupovini udžbenika vodi logikom da stara knjiga verovatno košta 200 do 300 dinara. Međutim, "na ulici", razlike u ceni gotovo da i nema između onog što je korišćeno i knjige koja još "miriše" na štampariju. A za one koji hoće da prodaju knjige, otkupne cene su više nego smešne.

- Pošto je bila gužva u knjižari, otišla sam kod preprodavaca u Kosovsku, da kupim udžbenik iz solfeđa za muzičku školu, koji nov košta 660 dinara - priča nam Ivana Bojanić. - Prvi prodavac mi je rekao da je cena 500 dinara, što je meni bilo puno. Otišla sam prekoputa kod drugih, koji mi je tražio čak 700 dinara. To je stvarno bezobrazluk! Stare knjige otkupljuju po 100, 200 dinara, a onda ih prodaju duplo skuplje.

Iako se pojavljuju nova izdanja udžbenika, nastavne jedinice ostaju iste, a najčešće se menja samo njihov redni broj u sadražaju. Ako kupe stari udžbenik, događa se da deca urade pogrešne zadatke za domaći, pošto je u poslednjem izdanju gradivo drugačije raspoređeno u knjizi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna