DOM KULTURE DO KRAJA 2020: Očekuje se nastavak radova na obnovi ustanove u Grockoj

J. D.

30. 08. 2020. u 10:11

RADOVI na obnovi Doma kulture u Grockoj koji su započeti u martu nakratko su bili obustavljeni, jer je morala da se uradi ekspertiza postojeće konstrukcije.

ДОМ КУЛТУРЕ ДО КРАЈА 2020: Очекује се наставак радова на обнови установе у Гроцкој

Dom kulture sada, i kako će izgledati posle rekonstrukcije

Nadležni iz Opštine za ovaj posao su odabrali stručnjake sa Građevinskog fakulteta koji su dali potvrdnu odluku o nastavku radova, i to u najskorijem periodu.

Ustanova će nakon rekonstrukcije, koja je planirano da bude završena do kraja godine, biti prevashodno namenjena održavanju kulturno-umetničkih programa.

- Sala je praktično 30 godina zatvorena, a potrebe savremenog društva diktiraju postojanje ovakvog objekta za održavanje kulturnih dešavanja - objašnjavaju nadležni iz GO Grocka. - Kada radovi budu završeni, građani će biti u prilici da prate mnoga muzička dešavanja, pozorišne predstave, kulturna i umetnička društva mogu ovde da nastupaju, kao i đaci muzičke škole koji postižu izvanredne uspehe.

Planirano je da obnova, u koju će opština uložiti 70 miliona dinara, bude gotova do kraja godine. Budući kulturni centar će se nalaziti neposredno uz Gročansku čaršiju, zaštićenu ambijentalnu celinu i njenu šetališnu zonu.

Dvorana je prestala da radi pre 30 godina, u isto vreme kada i Narodni univerzitet Grocka, koji se starao i o Biblioteci "Ilija Garašanin" i nekadašnjem Zavičajnom muzeju Grocka u Rančićevoj kući.

KINO-PROJEKTOR STAR ŠEST DECENIJA

PRE početka radova, nadležni su u prostorijama pronašli i kino-projektor star oko 60 godina, koji više nije u funkciji. Trenutno je demontiran i nalazi se u magacinu. Kada bude bio obnovljen foaje biće smešten u taj prostor kako bi posetioci mogli da ga pogledaju.

Među ruiniranim zidovima bili su i plakati za filmove "Bal na vodi", "Moja Afrika", "Ljudi mačke", "Indijana Džons"" zahvalnice, stari objektivi, filmske trake i kolutovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna