“NOĆ MUZIKE” PREKINULA TIŠINU: Na stadionu "Tašmajdan" počela trodnevna manifestacija klasičnih melodija

S. V.

28. 08. 2020. u 22:36

ŠESTOMESEČNU koncertnu tišinu večeras je prekinula "Noć muzike" pod simboličnim sloganom "Simfonija života", koja je izvedena na stadionu "Tašmajdan".

“НОЋ МУЗИКЕ” ПРЕКИНУЛА ТИШИНУ: На стадиону Ташмајдан почела тродневна манифестација класичних мелодија

Foto Z. Jovanović

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, koncert Simfonijskog orkestra RTS, Hora RTS i mladih solista predvođenih maestrom Bojanom Suđićem, izveden je pred stotinak zdravstvenih radnika kojima su podeljene karte, dok su ostali mogli uživati u melodijama putem direktnog prenosa "Beograd lajv".

Prema rečima Milana Tavčara iz organizacije, odluka o održavanju prvog koncerta u Beogradu posle gotovo šest meseci, doneta je uz saglasnost Republičkog kriznog štaba. Obezbeđenje je na ulazu svima merilo temperaturu i delilo maske, a publika je na tribinama sedela samo na obeleženim mestima.

- Iako je prvo bilo planirano da koncert bude bez publike, u međuvremenu smo odlučili da podelimo 500 karata našim zdravstvenim radnicima koji su bili na prvoj liniji borbe protiv virusa korona - objašnjava Tavčar. - I sam stadion je reorganizovan tako da je parter jedna velika bina, sa razmakom između muzičara i među članovima hora. Oni su jedva dočekali da izađu pred publiku, dugo su vežbali, prvo putem interneta a posle u malim grupama.

Foto Z. Jovanović

Program je vodio glumac Vladimir Aleksić, a prvi je nastupio trio koji je izveo muziku Luiđija Bokerinija. Večeras, na "Tašmajdanu" će nastupiti Gudači Sv. Đorđa pod dirigentskom palicom Danijela Gajsa, "Metamorfosis" sa solistom na violi Sašom Mirkovićem, kao i Beogradski kamerni orkestar sa dirigentom Radetom Pejčićem.

POSLEDNjE VEČE

TRODNEVNA manifestacija biće zatvorena , nastupom "Big bend RTS" pod vođstvom Dragoslava Fredija Stanisavljevića. "Noć muzike" ove godine realizuje udruženje građana "Nova ideja" u partnerstvu i uz podršku CEBEF-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna