SEDNICA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA: Usvojili završni račun, izglasali veće kazne

M. STANOJKOVIĆ - G. NOVAKOVIĆ

31. 07. 2020. u 06:49

FINANSIJE, odluke koje se odnose na funkcionisanje javnog prevoza i komunalni red, bile su okosnica jučerašnjeg zasedanja Skupštine grada.

СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА БЕОГРАДА: Усвојили завршни рачун, изгласали веће казне

Foto: N. Skenderija

Odbornici su dali saglasnost da šverceri u gradskom prevozu budu strože sankcionisani, pa će za kaznu zbog neposedovanja karte morati da izdvoje 10.000 dinara. Toliko će se naplaćivati kazne bahatim vozačima za parkiranje u žutoj traci.

Na sednici je usvojen završni račun sa 116,4 milijarde dinara u odnosu na planiranih 121,4 milijarde. Najvažniji finansijski akt posle budžeta usvojen je uz obrazloženje da je ostvareno 95,9 odsto planiranog prihoda tokom prethodne godine. Kada je reč o rashodima, u njima su sve ključne stvari poput socijalnih davanja, subvencija, dečje zaštite, obrazovanja, i ostvarene 92,5 odsto.

Predsedavajući Nikola Nikodijević zamerio je opoziciji što se ovom temom nije nimalo bavila. Ipak, deo odbornika koji inače ne prisustvuje sednicama imao je zamerke pre početka sednice na objavu prodaje "Beograđanke", kao i na nabavku džipova za kontrolu poštovanja saobraćajnih pravila, ističući da se u nekim evropskim gradovima isti posao obavlja na skuterima.

Kako bi se poboljšala naplata karata u gradskom prevozu, odbornici su usvojili predlog izmene Odluke o linijskom prevozu. Prema rečima sekretara za javni prevoz Jovice Vasiljevića, odlukom su jasnije definisane obaveze prevoznika u smislu posedovanja i ispravnosti opreme i uređaja.

ŠUMA U KOŠUTNjAKU ĆE OSTATI

GRUPA građana okupila se pred početak sednice kako bi ukazala na problem sa kupovinom zemljišta "Avala filma" na Košutnjaku, smatrajući da će šuma biti uništena zbog gradnje. Oni su zahtevali hitnu sednicu sa ovom tačkom dnevnog reda, ali i da se raspravlja o svim sličnim temama. Gradski urbanista Marko Stojčić naglasio je da je Grad protiv seče i da neće dozvoliti da se ugrozi ništa što je "kvalitetna priroda". On je zamolio građane da ne nasedaju na "jeftine političke trikove", jer seče nema, niti će je biti.

- Saobraćajna inspekcija može da kontroliše ispunjenja ovih obaveza prevoznika i da ih ujedno i kažnjava. Ovim kaznenim odredbama dodatno smo izmenili kaznu za putnike bez karte sa 6.000 na 10.000 dinara, pri čemu postoji mogućnost da se plati 5.000 dinara u roku od osam dana. Interventne mere donete su da bismo poboljšali naplatu i verujemo da će dati rezultat - rekao je Vasiljević.

Novčanim kaznama, koje su dosad važile za nepropisno parkiranje, dodata je još jedna kategorija za sankcionisanje - 10.000 dinara za bahato parkiranje u trakama kojima vozi javni prevoz. Budući da u septembru ističe ugovor sa "Apeksom" za naplatu javnog prevoza, usvojen je i predlog projekta javno-privatnog partnerstva za ovaj posao.

Grad će nastaviti subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima i ustupiće platformu za evidentiranje dolazaka dece u privatna obdaništa, kako se dotacije ne bi zloupotrebljavale. Doneta je odluka da se onima koji trenutno ne koriste uslugu boravka u dnevnim smeštajima za osobe sa smetnjama u razvoju, ona ni ne naplaćuje.

Sednica je iz epidemioloških razloga, kao i prethodna, održana u Sava centru.

PO DžEPU ZA NELEGALNO OGLAŠAVANjE

Za nelegalno oglašavanje dosad je odgovarao oglašivač. Ubuduće će Grad moći solidarno da obaveže i onoga ko se oglašava.

- Ovim se stvara osnov da se reši problem uništavanja stubova javnih stajališta, gde se često ostavljaju telefoni i imena firmi, koje će, takođe, biti odgovorne za ono što rade. Na taj način ćemo zaštititi gradski budžet - rekao je Vesić.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PRIREDBA ZA 63.ROĐENDAN: Svečanost povodom jubileja obrenovačke predškolske ustanove