NOVA FEKALNA MREŽA: Postavljaju odvodne cevi za četiri beogradska naselja (FOTO)

S. VIDAČKOVIĆ

15. 07. 2020. u 15:23

PROŠLO je godinu dana od katastrofalnih poplava koje su, usled obilnih padavina, zadesile levu obalu Dunava.

НОВА ФЕКАЛНА МРЕЖА: Постављају одводне цеви за четири београдска насеља (ФОТО)

Foto K.Mihailović

Prema tadašnjim procenama, za manje od sat vremena palo je više od 100 litara kiše po kvadratu, što je prouzrokovalo ogromnu štetu u nekoliko hiljada domaćinstava. Zbog toga je Grad Beograd počeo da realizuje projekat izgradnje kanalizacije za naselja Borču, Ovču, Krnjaču, Kotež...


Tome je prethodilo potpisivanje ugovora sa Evropskom investitiocom bankom, kojim je Gradu odobren kredit od 35 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže, a Grad je uložio još 13 miliona, kako bi ovaj višedecenijski problem konačno bio rešen.
Radovi su počeli tokom marta, u Bloku braća Marić u Krnjači kada je u okviru prve faze, vredne 42 miliona dinara, urađeno 1.200 metara gravitacionog kolektora. Kako su "Novostima" rekli u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, trenutno se radi na drugoj fazi izgradnje sekundarne kanalizacione mreže, u šta je uloženo 90 miliona dinara.


- Gradi se gravitacioni kolektor dužine 715, kao i mreža pod niskim pritiskom dužine 5.613 metara - kažu u Direkciji. - Sve otpadne vode iz naselja koje bude prikupljala novoizgrađena kanalizaciona mreža usmeravaće se u kolektor na Pančevačkom putu i dalje ka kanalizacionoj crpnoj stanici "Krnjača 1". Po završetku svih radova, oko 500 domaćinstava dobiće priliku da se priključi na gradsku kanalizacionu mrežu.

POTOP Voda je ušla u domove tokom 2019. godine

 


Reporteri "Novosti" u utorak su obišli majstore u Ulici Vladimira Vasiljkovića u ovom delu Krnjače. Šef gradilišta Nemanja Ilić iz firme "Beooperativa", koja je angažovana na ovom projektu, rekao nam je da radovi teku uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji.
- Imali smo malo problema i sa nabavkom materijala iz Italije, zbog uvoza i to nas je malo kočilo, ali sada je dobro - objašnjava Ilić. - Posao funkcioniše, zadovoljni smo. Radili smo i za vreme vanrednog stanja, i srećom, niko nije oboleo, pa nismo imali problem s tim.


Posle potpisivanja ugovora o kreditu sa EIB za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, započela je izrada studije izvodljivosti i tehničke dokumentacije za sve pojedinačne elemente kanalizacionog sistema, rekli su u Direkciji. Prema pravilima EIB, po usvajanju studije uslediće definisanje plana javnih nabavki kojim će se predvideti podela radova na tri celine, uzimajući u obzir stepen gotovosti postojeće projektne dokumentacije.


- Prvu i drugu celinu čine PPOV "Krnjača", primarni kolektori i sekundarna mreža, a ove dve celine će se realizovati kroz tendere za istovremeno projektovanje i izvođenje radova.


U treću celinu spada samo KCS "Krnjača 2", za koju postoji odgovarajuća projektna dokumentacija i za nju će biti raspisan tender samo za izvođenje. Planirao je da u oktobru bude raspisana javna nabavka za izgradnju KCS "Krnjača 2", a u decembru tender za preostale dve celine.


Cevi novog kolektora najverovatnije će ići ispod Dunava, do fabrike za preradu vode u Velikom Selu. Tu će se otpadna voda prečišćavati u pijaću, a deo materija biće namenjen za stvaranje veštačkog đubriva.

Foto N.Skenderija

 

PROŠLE GODINE JEDNOKRATNA POMOĆ


OKO 1.000 domaćinstava sa leve obale Dunava prošlog leta dobilo je jednokratnu pomoć, nakon što je opštinska komisija popisala štetu posle poplava. Ugrožene sugrađane dan posle nevremena posetio je i predsednik Vučić, koji je tražio od Vlade da odmah pomogne sugrađanima koji su oštećeni, što je i učinjeno čim su izveštaju komisija došli do Gradskog centra za socijalni rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RODITELJI OSMAKA IZ ŽELEZNIKA U ŠOKU: Saznali pred put da im deca idu na ekskurziju - destinacija Tara