LABORATORIJA BEZBEDNA ZA RAD: Posle navodnog incidenta u Hemijsko-prehrambenoj tehnološkoj školi, oglasili se nadležni

B. Borisavljević

08. 03. 2024. u 15:09

LABORATORIJA u Hemijsko-prehrambenoj tehnološkoj školi je, posle izlivanja male količine žive 26. februara, potpuno bezbedna za rad i boravak đaka i učenika, potvrdio je Institut za bezbednost na radu i zaštitu životne sredine posle urađenih merenja.

ЛАБОРАТОРИЈА БЕЗБЕДНА ЗА РАД: После наводног инцидента у Хемијско-прехрамбеној технолошкој школи, огласили се надлежни

Petar Milošević

 Informacija, koja se pojavila u pojednim medijima da se izlilo od 200 do 500 grama žive je netačna i izazvala je paniku u školi, među đacima zaposlenima, roditeljima.

U izjavi za "Novosti", direktorka škole Nataša Parezanović kaže da je onaj koji je plasirao netačnu informaciju veliki neprijatelj čitavog kolektiva škole. Ona ističe, i da je istekla i sva živa, koja se nalazi u manometru, to bi bilo oko četrdesetak grama.

- Tokom izvođenja eksperimentalne vežbe, u ponedeljak 26. februara u 11.30, došlo je do isticanja tečnosti (3,14 mililitara žive i vode ukupno oko osam mililitara) iz U manometra, koji je svojom veličinom prilagođen za rad u laboratorijskim uslovima i u njemu se nalazi oko 15 mililitara žive, iznad koje se u oba kraka nalazi voda - objašnjava Parezanovićeva. - Prosuta elementarna živa je odmah pokupljena i propisano odložena. Ceo postupak je završen do 12 časova. Grupe učenika odeljenja 3/7 i 4/9, koji su bili na vežbama, nisu došli u kontakt sa izlivenom tečnošću i domah su poslati kući.

MIŠLjENjA SA VMA

ZBOG uznemirenosti zaposlenih, konsultovali smo se i sa doktorkom sa odeljenja toksikologije VMA, koja je kolegi rekla: "I da ste progutali, i da ste udahnuli, i da je došla u kontakt sa očima, ne bi bilo ništa" - prenosi Parezanovićeva.

Parezanovićeva navodi da je živa sakupljena u bocu sa zatvaračem. Nakon toga je prostor posut prahom sumpora i pomoću dobijene sumporne paste sakupljeni su eventualni ostaci žive. Zatim je prosut cink u prahu, prostor je opran deterdžentom i vodom i provetravan sve vreme. Na osnovu svega urađenog procenjeno je da ničija bezbednost nije ugrožena i da se nastava može odvijati.

- Ponosni smo na ono što možemo da radimo i naučimo decu u našim laboratorija, ali smo, zbog netačnih informacija, došli u situaciju da se dovodi u pitanje naša stručnost, sposobnost, briga o deci - ogorčena je Parezanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije