POMOĆ ZA MLADE U SUKOBU SA ZAKONOM, PORODICOM, ŠKOLOM: Otkrivamo kako će da izgleda dnevni boravak za decu sa problemima u ponašanju

S.V.

14. 09. 2023. u 22:00

PRESTONICA će dobiti dom za maloletnike koji su u sukobu sa roditeljima, školom, društvom ili zakonom.

ПОМОЋ ЗА МЛАДЕ У СУКОБУ СА ЗАКОНОМ, ПОРОДИЦОМ, ШКОЛОМ: Откривамо како ће да изгледа дневни боравак за децу са проблемима у понашању

Foto Shutterstock

Na nedavno održanoj sednici Skupštine Grada, usvojena je inicijativa gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu da se u Beogradu otvori dnevni boravak za decu i mlade koji imaju problematično ponašanje.

Korisnici ove usluge, koja će biti o trošku Grada, namenjena je deci uzrasta od sedam do 18 godina, koji manifestuju probleme u ponašanju i u ovu ustanovu dolaziće na inicijativu roditelja, staratelja ili odgovarajuće institucije, a po proceni organa starateljstva. Takođe, u ovaj dnevni boravak dolaziće mladi od 14 do 18 godina, odnosno do 21 godine po odluci tužilaštva ili sudova u okviru primene vaspitne mere, naloga ili posebne obaveze. Odnosno, to je institut za pomoć i podršku krivično neodgovornoj deci, učiniocima krivičnih dela.

Dnevni boravak ove vrste detetu i mladoj osobi daje mogućnost da kroz brojne aktivnosti i pozitivne interakcije sa drugim osobama, uz nadzor uspostavi odnos sa pozitivnim vrednostima sredine kojoj pripada, ojača svoje kapacitete, prevaziđe prisutne rizike, te stekne pozitivna iskustva koja u budućem životu mogu biti model rešavanja problema. Rizik od ponavljanja ili napretka problematičnog ponašanja postaće minimalan, odnosno zanremarljiv.

- Ova usluga socijalne zaštite ima svrhu da prevenira maloletnički kriminalitet i druge oblike štetnog ponašanja dece i mladih, te predstavlja pomoć da mlade osobe postanu dobro integrisane i korisne sebi i društvu - piše u Odluci. - Preventivnog karaktera, ove aktivnosti doprineće daljem razvoju kapaciteta dece i mladih sa problemima u ponašanju, bez stigmatizacije njih i njihovih porodica uz ravnopravan tretman u društvu.

Deca i mladi koji budu dolazili u ovu ustanovu, učestvovaće u raznim edukativnim, radno - okupacionim, savetodavno - terapijskim, edukativnim, sportskim i rekreativnim aktivnostima u skladu sa njihovim potrebama, sklonostima i sposobnostima, tako da se ne ometa njihovo školovanje ili odlazak na posao.

Odluku o otvaranju ovakvog dnevnog centra pozdravio je i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. On je pojasnio da u gradu ne postoji takva usluga, koja bi omogućila određene tretmane, razgovore i aktivnosti. To je, prema njegovim rečima, jedan od uzroka vršnjačkog nasilja.

- Usluge centra biće besplatne i tu će moći da dolaze deca u pubertetu koja imaju problema, a prepuštena su samo roditeljima. Tako bi se prevazišao period koji nije beznačajan u njihovom odrastanju - poručio je Šapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)