DNEVNI BORAVAK ZA DECU SA PROBLEMIMA U PONAŠANJU: Gradonačelnik Šapić o najvažnijim odlukama pred današnju sednicu Skupštine Grada

S.V.

13. 09. 2023. u 13:06

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će jedna od najvažnijih odluka koju bi odbornici trebalo danas da donesu biti povećanje osnovica plata za sve zaspolene u predškolskim ustanovama.

ДНЕВНИ БОРАВАК ЗА ДЕЦУ СА ПРОБЛЕМИМА У  ПОНАШАЊУ: Градоначелник Шапић о најважнијим одлукама пред данашњу седницу Скупштине Града

Beoinfo

Ovo povećanje će se odnositi posebno na pomoćno osoblje, spremačice, čistačice, kuvarice... kojima su plate bile izuzetno niske, rekao je gradonačelnik novinarima pred početak sednice Skupštine grada, na čijem dnevnom redu je rebalans gradskog bužeta.

Gradonačelnik je rekao da bi zahvaljujući toj odluci koju će potpisati plate vaspitačica mogle da budu 100.000 i više, podsećajući da su sada 70.000 dinara.

- Mislimo da je to značajno, značajno povećanje. Odlukom obezbeđujemo sredstava za povećanje plata, a ako to uspemo da spakujemo do kraja septembra, povišica zaposlenima u predškolskim ustanovama bi mogla da stupi na snagu od oktobra ako ne od 1. novembra - rekao je on

Šapić je pojasnio da će sredstva koja se obezbede za povećanje osnovice ići kumulativno na ono što je u tu svrhu planirano republičkim budžetom.

On je najavio da će glavni grad dobiti Centar za decu sa problemima u ponašanju.

Šapić je novinarima pred početak 11. sednice Skupštine Grada na čijem dnevnom redu glavana tačka rebalans budžeta rekao da je otvaranje Centra predložio Sekretarijat za socijalnu zaštitu.

Gradonačelnik je dodao da će usluge Centra biti besplatne i da će tu moći da dolaze deca u pubertetu koja imaju problem sa ponašanjem, a koja su prepuštena samo roditeljima.

 - Na nivou grada nema takve institucije koja se bavi decom koja imaju problem sa ponašanjem, što je jedan od uzroka i vršnjačkog nasilja - rekao je on.

Zahvaljujući kreditima i lizingu, ali i uštedi na nafti koju nova vozila neće koristiti, Grad u narednom periodu planira da znatno obnovi vozni park GSP-a.

– Okvir je oko 300 miliona evra, a u zavisnosti od mogućnosti Grada sredstva će narednih nekoliko godina biti korišćena za nabavku novih vozila, koja će na osnovu strateške odluke biti na gas ili električna. Međutim, računica je takva da će zapravo svaka nabavka od sada Grad koštati nula dinara, jer na godišnjem nivou razlika u ceni između nafte i gasa iznosila bi tačno toliko, ako ne i više, koliko košta i novo vozilo koje bismo nabavili. Očekujem da ćemo u prvoj turi nabaviti skoro tri stotine autobusa, ali ćemo pokušati i da nabavimo dvadesetak tramvaja, prvi put posle petnaest godina – naveo je Šapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?