NOVI ŽIVOT ČEKA I VIDIN-KAPIJU: Na Kalemegdanu posle više od 500 dana pri kraju su radovi na restauraciji Zindan kapije

A. Z. K.

08. 08. 2023. u 17:11

RADOVI na Zindan-kapiji na Kalemegdanskoj tvrđavi privode se kraju posle više od 500 dana radova.

НОВИ ЖИВОТ ЧЕКА  И ВИДИН-КАПИЈУ: На  Калемегдану после више од 500 дана  при крају су радови на рестаурацији Зиндан капије

Foto: D. Milovanović

Kada posao u potpunosti bude završen, ovo će postati mesto na kom će "oživeti" srednji vek. U planu je da bude restaurirana i Vidin-kapija, kao i njene bočne prostorije i kazamati.

Restauracija Zindan-kapije, koja podrazumeva uređenje njenih prolaza i bedema, otpočela je u decembru 2021. godine. Kako su nam rekli u JP "Beogradska tvrđava" ovo je jedan od obimnijih i značajnijih poslova koji je poslednjih godina urađen na Kalemegdanu.

- Cilj radova je očuvanje kulturnog spomenika, a po završetku rekonstrukcije imamo planove da se u ovom zdanju organizuju brojne aktivnosti - rekli su u ovom preduzeću. - Osim što će posetioci baš ovde moći da "osete" srednji vek, odrasli i deca moći će da vide mnogobrojne zanimljive eksponate, a biće organizovane i raznovrsne radionice.

Zindan-kapija podignuta je u 15. veku i tada je bila glavni ulaz u grad. Na kulama i lučnom bedemu nalazi se sedam otvora za topove, a to je mesto gde je artiljerija prvi put i bila upotrebljena u prestonici. U trenutku kada je građena, bila je glavni ulaz u Gornji grad sa kopna i prva zaštita glavne Istočne kapije, poznatije kao Kapija despota Stefana Lazarevića.

U planu je da se novi život udahne i Vidin-kapiji, a osim samog prolaza biće uređene i bočne prostorije kao i kazamati.

- I za ovaj spomenik planirana je rekonstrukcija, konzervacija, restauracija i revitalizacija. Cilj nam je da i nju očuvamo, saniramo i zaštitimo od propadanja. Za sledeću godinu takođe imamo brojne planove i projekte na Tvrđavi - rekli su u JP "Beogradska tvrđava".

Neće biti vlage unutar bedema

MNOGO toga je sređeno na Zindan kapiji prethodnih meseci. Postavljene su drenažne cevi koje će izvlačiti višak atmosferske vode i tako smanjiti prodor vlage u podzemne prostore unutar bedema kao i u zidove crkve Ružice. Rekonstruisane su drvene tavanice u kulama, postavljeni su prozori i ulazna vrata i sanirane su podzemne prostorije. Sve što je urađeno u Zindan-kapiji osim očuvanja spomenika treba da poveća bezbednost posetilaca.

 Ulaz u grad kroz Vidin-kapiju izgrađen je u vreme velike turske rekonstrukcije Beogradske tvrđave, između 1740. i 1760. godine. Dobila je ime po nekadašnjem putu koji je vodio prema bugarskom gradu Vidinu.

Sličan prolaz postojao je nekad i u Ulici cara Dušana kod Prve beogradske gimnazije i bio je odbrambena linija beogradske varoši. U prolazu Vidin-kapije u Donjem gradu nalaze se četiri bočne prostorije sa kaminima, koje su bile namenjene za smeštaj straže. U vreme Prvog srpskog ustanka, dograđen je zid puškarnicama i tada je prvobitni izgled promenjen. Položaji za sedam topova bili su smešteni u kazamatima.

U prethodnih par godina restaurirani su brojni spomenici na beogradskoj tvrđavi. Sređeno je Veliko stepenište, Despotova i Sahat-kapija.

- Mnogo toga je obnovljeno, sređena je i Barokna-kapija koja je sada vizitorski centar. Kalemegdan je jedan od najznačajnijih spomenika kulture u Beogradu i za sve radove neophodne su saglasnosti nadležnih institucija i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika - podsećaju u JP "Beogradska tvrđava".

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)