TESLINA LEPOTICA POD STAKLOM: Fontana na uglu Krunske i Prote Mateje urađena po ideji velikog naučnika

A. Z. K.

19. 06. 2023. u 14:51

NA uglu Krunske i Ulice prote Mateje, prekoputa Muzeja Nikole Tesle, od 2007. godine stoji fontana, koja prolaznicima privlači pažnju ne samo svojom diskretnom lepotom, već i zbog stakla koje joj daje dozu misterioznosti.

ТЕСЛИНА ЛЕПОТИЦА ПОД СТАКЛОМ: Фонтана на углу Крунске и Проте Матеје урађена по идеји великог научника

Foto: Zoran Jovanovic

Nema prolaznika koji se ne zapita zašto je u prozirnoj kutiji, a retki znaju da je urađena po skicama našeg velikog naučnika Nikole Tesle.

Fontana je urađena po Teslinim nacrtima iz 1914. godine, svetlost dana ugledala je na Petrovdan 2007. godine. Te godine obeleženo je 150 godina od rođenja našeg naučnika i 115 godina od osnivanja JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", a ovo preduzeće bilo je i investitor radova.

O njoj brine Beogradski vodovod i kanalizacija. Kažu da se instalacije ne kvare tako često, ali jedan od zadataka je da redovno čiste staklo koje je štiti, kako je vlaga ne bi skrivala od prolaznika i turista.

Nikola Tesla na ovom projektu radio je oko osam godina, a 1914. godine dobila je status zaštićenog patenta. Tek vek kasnije, nacrti su pretvoreni u projekat pored Teslinog muzeja.

Saradnja sa Tifanijem

KAKO se navodi u knjizi Vladmira Bunjca "Fontane i česme", ovaj projekat Nikole Tesle trebao je da finansira Luis Tifani, poznati američki juvelir. Nije poznato da li je saradnja ikada ostvarena do kraja, ali je ideja svetlost dana ugledala tek 2007. godine u Beogradu. Umetnička livnica "Braća Jeremić" bila je zadužena za izlivanje bronzane fontane. Arhitekta Janko Krstić osmislio je prostorno rešenje za ovaj projekat.

Milan Bojanović, rukovodilac projekta izrade pumpe za ovu fontanu, podsetio je nedavno za RTS da su istraživanja Teslinih spisa trajala nekoliko meseci.

- Istraživali smo arhive i dokumenta koja su mogla da se povežu sa ovim projektom - rekao je Bojanović. - Bile su urađene kompjuterske simulacije. Kada smo napravili pumpu ona je bila testirana na Mašinskom fakultetu, tamo je urađen i prototip i napravljena je u pumpa. Funkcionalni model fontane je ispitan i pokazao je rezultate.

O ovom projektu u svojoj knjizi "Česme i fontane" pisao je i Vladimir Bunjac, koji navodi da je zaveden u Patentnom birou u Vašingtonu pod jednostavnim imenom "Fontana".

- Posmatrajući fontane u Njujorku, dobio je ideju da napravi sistem koji bi sa malo energije izbacivao veću količinu vode i na posmatrače ostavio bolji utisak - navodi se u knjizi.

Tesla u svojim spisima objašnjava da bi ovaj patent trebao da omogući efikasniju i efektivniju upotrebu vode i energije. Osim razmišljanja o instalacijama, Tesla je pisao i da bi fontana bila efektnija kada bi se dodala svetla ili se u nju sipale mirisne tečnosti.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!