POSLE SASTANKA SA STANARIMA Iz Opštine Novi Beograd o zgradi u Bulevaru Mihajla Pupina 145 sa koje je pala terasa

S.V.

11. 06. 2023. u 07:00

NASTAVIĆEMO da razgovaramo sa svim stanarima i pojedinačno ako bude potrebno kako bi vlasnici stanova razumeli složenost problema i znali na šta ih zakon upućuje, te shvatili koliko je važno da se svi uključe u njegovo rešavanje. Ovde se ne radi o zameni sijalica ili uvođenju kablovske televizije, već o problemu koji može da dovede do teških posledica.

ПОСЛЕ САСТАНКА СА СТАНАРИМА Из Општине Нови Београд о згради у Булевару Михајла Пупина 145 са које је пала тераса

Foto: D. Milovanović

Ovako, za "Novosti", kaže predsednik GO Novi Beograd Bojan Bovan, posle sastanka sa stanarima zgrade u Bulevaru Mihajla Pupina 145, gde je u sredu uveče pala terasa sa 11. sprata. Da je fasada dotrajala i zrela za obnovu svedoči i to što je pre samo dva meseca, sa istog solitera pao jedan manji balkon. Nije bilo povređenih, ali stanari strahuju da bi sledeće obrušavanje fasade moglo da bude kobno po nekog. Isto tako, kažu da nemaju novac da plate rekonstrukciju spoljašnjosti solitera od 17 spratova i 137 stanova te traže pomoć od lokalne samouprave.

Kako nam je rekao prvi čovek Novog Beograda, ovu oblast reguliše Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, kojim je propisano da se nadležnost gradske opštine odnosi isključivo na registraciju stambene zajednice i upravnika zgrade. On napominje da je u ovom slučaju reč o privatnoj svojini, te da Opština Novi Beograd nema budžetom predviđena sredstva koja bi izdvojila za zamenu fasada.

Foto: N. Skenderija

Predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan

- Ponudili smo pomoć stanarima u smislu komunikacije sa nadležnim službama, pre svega sa predstavnicima "Gradskog stambenog", koji su takođe bili na sastanku i predočili im načine saniranja oštećenih terasa i fasada - objašnjava Bovan. - U Bloku 30 u kom je pala terasa nalazi se pet identičnih solitera, od kojih četiri održava "Gradsko stambeno" a jedan "Vojno stambeno". Predstavnici "Gradskog stambenog" istakli su da će stanarima u najkraćem roku dostaviti predračun radova i predočili im mogućnost otplate ukupnih troškova na 60 jednakih mesečnih rata.

Terasa sa 11. sprata solitera pala je oko 23.00 časa. Pukom srećom izbegnuta je tragedija jer niko nije bio ispred ove zgrade u Bloku 30 u momentu kad su delovi balkona pali na plato.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana