NEMA KNJIGA, NEMA KNJIGOVEZACA: Posle dva veka ukinut obrazovni profil u Grafičko-medijskoj školi

B.Borisavljević

17. 05. 2023. u 11:18

POSLE dva veka školovanja knjigovezaca, ovo zanimanje moderno nazvano - tehničar grafičke dorade je ukinito.

НЕМА КЊИГА, НЕМА КЊИГОВЕЗАЦА: После два века укинут образовни профил у Графичко-медијској школи

Miloš Bukumira, Foto V. Danilov

 I pored mnogobrojnih apela da je reč o kadru koji je neophodan, Agencija za kvalifikacije odbila je da da "zeleno svetlo" na standarde kvalifikacija, pa Grafičko-medijska škola neće moći da upiše novu generaciju đaka na ovom obrazovnom profilu. To praktično znači da bi moglo da dođe do ukidanja knjiga, časopisa, novina i svih drugih štampanih proizvoda.

Prema rečima Miloša Bukumire, direktora Grafičko-medijske škole, Agencija za kvalifikacije je odlučila da obrazovni profil "tehničar grafičke dorade" nije više potreban u Srbiji, uz obrazloženje da je predložena kvalifikacija već obuhvaćena postojećim kvalifikacijama - "tehničar dizajna grafike" i "tehničar dizajna ambalaže". Kao "uteha" odobreno im je da upišu još jedno odeljenje tehničara za grafičku pripremu.

- Dakle, više nam nisu potrebne ni knjige, ni novine niti bilo koji štampani mediji - ističe Bukumira. - Osećam se jako loše, jer ću biti direktor koji je ukinuo smer koji postoji 190 godina. Sve sam učinio, ali nisam uspeo. Ovde je reč o elementarnom neznanju iz oblasti grafičarstva, jer je dizajn kao osmišljavanje bitno različit od same realizacije, odnosno izrade grafičkog proizvoda. U pitanju je već postojeći obrazovni profil koji Grafičko-medijska škola tradicionalno upisuje od svog postojanja.

TRADICIJA I POTREBE

Od početka školovanja grafičkih kadrova u Srbiji 1834. godine, školovali su se učenici koji su se bavili grafičkom doradom, odnosno knjigovezanjem - kaže Bukumira.

Treba razumeti da sve što se odštampa mora da se grafički doradi i tek tada se dobija finalni grafički proizvod koji ima upotrebnu vrednost, kao takav jedino i može da se plasira na tržište.

Bukumira objašnjava da je dobijanje saglasnosti na standarde kvalifikacija, uvedeno pre nekoliko godina. Procedura se odnosi na već postojeće obrazovne profile, a u cilju njihovog prilagođavanja evropskim pravilima. On navodi da škola ima i podršku Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, jer i oni smatraju izuzetno štetnim po struku da ovaj profil više ne postoji.

- Imamo podršku kako iz privrede, tako i iz svih grafičih preduzeća - kaže direktor. - Svi grafičari sa kojima smo kontaktirali su bili u neverici da je tako nešto moglo da se desi i da u Agenciji za kvalifikacije ne shvataju esencijalnu potrebu za grafičkom doradom, kako u privredi tako i u obrazovanju. Reč je o velikoj greški agencije, jer ovaj obrazovni profil apsolutno treba da egzistira u grafičkoj privredi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu