VRAĆAMO UGLED VASPITAČIMA I PROSVETARIMA: Intervju - Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika Beograda

B.Borisavljević

03. 05. 2023. u 12:23

U PROTEKLIH godinu dana obezbeđeno je dodatnih 700 mesta u predškolskim ustanovama izgradnjom novih objekata i proširenjem kapaciteta u postojećim. Ove godine otvorili smo vrtić na Bežanijskoj kosi, koji pohađa 270 mališana. Takođe je započeta izgradnja predškolske ustanove sa centralnom kuhinjom u Ovči za 140 korisnika i vrtića u naselju Braće Jerković za 270 dece. Vaspitačima je krajem marta isplaćena solidarna pomoć, a započeti su i zdravstveni pregledi.

ВРАЋАМО УГЛЕД ВАСПИТАЧИМА И ПРОСВЕТАРИМА: Интервју - Весна Видовић, заменица градоначелника Београда

Foto: Skupština grada

Ovo u razgovoru za "Novosti" ističe Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika Beograda, koja, kako kaže, posvećeno radi na tome da se zaposlenima u prosveti, pre svega vaspitačima, učiteljima i nastavnicima vrati poštovanje i ugled.

 Šta je do sada urađeno i šta je planirano za unapređenje položaja zaposlenih u predškolskim ustanovama?

- Kao neko ko je deset godina radio u predškolskoj ustanovi, dobro poznajem taj sistem, znam prednosti, mane, vrline i poteškoće. Stalno ističem da su to visokoobrazovani ljudi koji podižu generacije, od kojih nam, između ostalog, zavisi budućnost i stoga je njihova uloga u društvu i te kako važna. Kada je reč o unapređenju materijalnog položaja zaposlenih u predškolskim ustanovama, krajem marta isplaćena je solidarna pomoć u iznosu od 25.000 dinara.

Kako teku sistematski pregledi?

- To je veoma važno i ranije dogovoreno sa sindikatima, a sada su se stekli uslovi da bude i sprovedeno. Pregledi za više od 9.000 zaposlenih su otpočeli i obavljaju se sukcesivno prema utvrđenoj dinamici. Počeli su i pregovori, a nakon toga nas očekuje i potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Potrudićemo se da sa sindikatima dogovorimo dodatno unapređenje materijalnog položaja zaposlenih u ovoj važnoj oblasti. Koristim priliku i da se zahvalim zaposlenima u predškolskim ustanovama, ali i u osnovnim i srednjim školama na posvećenosti i predanosti važnom poslu koji obavljaju.

BORAVAK

U tekućoj školskoj godini Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu prijavile su se 83 škole koje ispunjavaju uslove za realizaciju produženog boravka za 3. i 4. razred, pa se za te potrebe finansira 208 nastavnika - navodi Vidović. - Kada je reč o produženom boravku za 1. i 2. razred, trenutno se u 65 škola finansira angažovanje 109 nastavnika razredne nastave. Ukupna opredeljena sredstva za školsku godinu iznose više od 220 miliona dinara.

U kojim školama i vrtićima su u narednom periodu i tokom letnjeg raspusta planirani radovi?

- Radovi u predškolskim ustanovama i školama se odnose na investiciono i tekuće održavanje. Stručne službe Sekretarijata pažljivo razmatraju zahteve za tekuće održavanje po prioritetima i u narednom periodu ćemo tačno znati koji će se radovi i gde obavljati. Trenutno je u budžetu za predškolske ustanove i srednje škole za ove namene izdvojeno više od 300 miliona dinara, s obzirom na to da je tekuće održavanje osnovnih škola u nadležnosti gradskih opština. Uz saglasnost Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, opštine mogu dodatno da ulažu sredstva u tekuće održavanje vrtića, što i čine.

A, kad je reč o investiocionim ulaganjima?

- Završavaju se radovi na rekonstrukciji škole "Svetislav Golubović Mitraljeta", na rekonstrukciji i dogradnji Devete beogradske gimnazije i sanacije fasade na OŠ "Banović Strahinja". U toku je sprovođenje postupka javne nabavke za sanaciju i adaptaciju objekta OŠ "Jelica Milovanović" u Sopotu, dogradnju i rekonstrukciju Gimnazije u Mladenovcu i radovima na ogradi u vrtiću "Duga" u Mladenovcu. Očekuje se pokretanje postupaka javnih nabavki za radove na školama "Laza Kostić", "Veljko Dugošević", "Petar Kočić", "Milena Pavlović Barili", "Svetozar Marković" i druge. Za sve ove radove sredstva su već obezbeđena i iznose više od 400 miliona dinara.

Da li se očekuju neke promene kada je u pitanju produženi boravak u školama?

- Obavljeni su razgovori sa Ministarstvom prosvete po pitanju produženog boravka i nadamo se da će se steći uslovi da Ministarstvo preuzme kompletno angažovanje nastavnika u produženom boravku tamo gde škole izraze realne potrebe za 1. i 2. razred. Gradu bi ostalo finansiranje produženog boravka u 3. i 4. razredu i Grad bi u narednom periodu uvećao naknadu za nastavnike koje angažuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024