GREJNA SEZONA ZAVRŠENA 15. APRILA, A RADIJATORI JOŠ VRELI: Evo do kad će nam biti topli stanovi

S.V.

17. 04. 2023. u 16:00

GREJNA sezona zvanično je završena 15.aprila, ali radijatori će biti topli do daljeg, ako se nastavi talas promenljivog vremena. Prema rečima direktora Udruženja toplana Dejana Stojanovića, grejanje se nastavlja u skladu sa spoljašnjim temperaturama, a konačni prekid isporuke toplotne energije može se dogoditi tek 3.maja.

ГРЕЈНА СЕЗОНА ЗАВРШЕНА 15. АПРИЛА, А РАДИЈАТОРИ ЈОШ ВРЕЛИ: Ево до кад ће нам бити топли станови

Novosti

- Grejna sezona traje šest meseci, od 15.oktobra do 15.aprila, ali zbog lepog vremena u oktobru prošle godine toplane su počele da rade od 1.novembra i svakako će produžiti grejanje i posle 15.aprila ako to zahtevaju vremenske prilike - rekao je Stojanović.

Beograđani su jutros imali tople radijatore, ali su oko 12.30 postali hladni. Kako je saopšteno iz JKP "Beogradske elektrane", u skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom, isporuka je obustavljena zbog povoljnih vremenskih uslova.

- Prekid isporuke nastane kada temperatura spošaljnjeg vazduha duže od dva sata bude 15 i više stepeni Celzijusa. Ponovna isporuka toplotne energije počinje kada je temperatura napolju 12 stepeni ili niža - podsećaju u "Beogradskim elektranama". - Sve toplotne predajne stanice, kojih u sistemu daljinskog grejanja ima više od 9.000, automatizovane su i imaju senzore na spoljašnjoj strani objekta, te mere temperaturu vazduha u njegovom okruženju.

Kada su spoljašnje temperature vazduha više od 15 stepeni, objašnjavaju u ovom gradskom preduzeću, automatski ventil u predajnoj stanici zatvara protok toplote kroz objekat. S obzirom da tada objekti ne preuzimaju toplotnu energiju, ne postoje uslovi za proizvodnju i distribuciju toplotne energije potrošačima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!