KAPOROV LEGAT U SRCU VRAČARA Projekat obnove objekta za legat slavnog pisca i slikara na javnom uvidu

S.V.

16. 03. 2023. u 17:30

ORONULI beli objekat i plato u Karađorđevom parku na Vračaru, kojeg sada koristi JKP "Zelenilo", posle rekonstrukcije postaće kulturna oaza - paviljon Momo Kapor. Zadužbina sa imenom pisca i slikara Momčila Mome Kapora (1937 - 2010), koju je osnovala njegova supruga Ljiljana, kako bi se sačuvala uspomena na ovog izuzetnog stvaraoca, dobiće ovde svoj prostor za rad.

КАПОРОВ ЛЕГАТ У СРЦУ ВРАЧАРА Пројекат обнове објекта за легат славног писца и сликара на јавном увиду

Grad Beograd

Ovaj projekat sada je na javnom uvidu u prostorijama Uprave Grada, a svi koji imaju primedbe ili sugestije mogu ih podneti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove do 31.marta.

Foto A. Stevanović

Momčilo Momo Kapor (1937-2010)

Investitor je Zadužbina Momčilo Momo Kapor, dok je Grad samo ustupio objekat na Vračaru u blizini mesta gde je stanovao bračni par. Mada je ova ideja trebalo da bude realizovana u martu 2020, kada se navršila desetogodišnjica Kaporove smrti, početak pandemije virusa korona poremetio je planove i odložio radove.

U obnovljeno prizemno zdanje trebalo bi da bude premešten kompletan ambijent u kojem je Kapor živeo i stvarao - njegov atelje, slike, knjige, nameštaj, fotografije, dokumenta. Ova postavka bi stalno bila dostupna javnosti. Oko belog objekta čija je površina oko 300 kvadrata, nalazi se popločan plato i tri bazena, koja su tokom rekonstrukcije parka 2003. godine zatrpana zemljom i u njima su posađene niske biljke.

Foto Z. Jovanović

OBNOVA Sadašnji izgled objekta u Karađorđevom parku

- Paviljon koji je u planu, u prizemlju će imati galeriju i malu prodavnicu, dok je u suterenu predviđena stalna postavka Legat Mome Kapora, dela i artefakti iz njegovog života, koji će posetiocima omogućiti da ožive ambijent njegovog stvaralaštva u slikarstvu i književnosti - piše u urbanističkoj dokumentaciji. - U podzemnoj etaži biće pomoćne i tehničke prostorije. Parkiranje će biti na postojećim uličnim parking mestima.

Kada plato bude rekonstruisan, krasiće ga nova rasveta i urbani mobilijar, a bazeni će "oživeti", odnosno biće redizajnirani u plitku, dekorativnu vodenu površinu.

Zadužbinu će, kao i do sada, voditi Ljiljana Kapor. Ona je još ranije rekla da će sva njena imovina uključujući i autorska prava, posle nje, pripasti Gradu Beogradu.

- U tom budućem ambijentu Zadužbine, moći će da se vidi upravo ono za šta su mnogi zainteresovani i stalno me pitaju, a trenutno nisam u prilici da im pokažem jer su to stvari koje se nalaze u kući u kojoj živim. Zadužbina bi funkcionisala kao neka vrsta kulturnog centra Vralara. Tu bi bile organizovane književne večeri, promocije, koncerti... - istakla je Ljiljana Kapor.

Za izradu projekta zadužena je jedna privatna beogradska firma, koja je zahtev za potvrđivanje podnela u ime investitora, odnosno Zadužbine Momčila Mome Kapora, uz saglasnost Grada. Kada odbornici Skupštine grada potvrde projekat, znaće se kada počinje obnova.

MOMČILO Momo Kapor rođen je 1937.godine u Sarajevu, a kao dete došao je u Beograd. Diplomirao je slikarstvo 1961. na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti. Uporedo sa slikanjem, Kapor je pisao kao novinar i književnik. Njegovi romani "Foliranti", "Una", "Beleške jedne Ane", "Provincijalac", "Ada", "Zoe", "Poslednji let iz Sarajeva", "Zelena čoja Montenegra" i mnogi drugi prevođena su na engleski, francuski, ruski, nemački, švedski, poljski, češki, mađarski... Njegov niz bestselera učinio ga je jednom od najčitanijih pisaca na prostorima bivše Jugoslavije. Važi za jednog od najtalentovanijih srpskih intelektualaca 20.veka. Preminuo je u martu 2010.godine u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)