NEVEROVATNO KULTURNO BLAGO KOJE POSEDUJE SRBIJA: Nakon sanacije, Vinča će postati centar izvrsnosti za proučavanje neolitske kulture u Evropi

S.B.

27. 02. 2023. u 20:00

POSLE decenija zanemarivanja, počela je sanacija klizišta na neolitskom lokalitetu Belo brdo u Vinči usled kojeg je, ne samo naše, već i svetsko arheološko nasleđe godinama nepovratno odlazilo u Dunav. Kako kažu u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, saniranje klizišta je prvi korak u uređenju lokaliteta prema usvojenom arhitektonskom - urbanističkom rešenju, tako da ono postane nezaobilazna stanica na turističkoj i kulturnoj mapi Evrope.

НЕВЕРОВАТНО КУЛТУРНО БЛАГО КОЈЕ ПОСЕДУЈЕ СРБИЈА: Након санације, Винча ће постати центар изврсности за проучавање неолитске културе у Европи

BEO ČISTA ENERGIJA

Rešavanje problema klizišta je preduslov za uređenje najuže zone arheološkog nalazišta i izgradnju Centra za posetioce.

- Sanacija se realizuje na osnovu Studije zaštite arheološkog nalazišta od štetnog dejstva vode koju je pripremio Institut "Jaroslav Černi", a koja predviđa nekoliko faza realizacije - ističe Dubravka Đukanović, direktorka Zavoda.

- Osim sanacije, ključna je izgradnja drenažnog kolektora za atmosferske i otpadne vode, kako bi se dugoročno rešio problem erozije na lokalitetu. Ovim rešavamo i višedecenijski problem stanovništva u neposrednoj blizini lokaliteta, koje će u narednoj fazi biti priključeno na ovaj kolektor.

Arheološko nalazište Belo brdo u Vinča jedno je od najznačajnijih lokaliteta neolitske kulture, poznato po počecima urbanog života u zajednicama, razvoju kreativnosti i umetničkog zanatstva, kao i tehnološkoj revoluciji prvog topljenja metala na svetu.

Vlada Republike Srbije će kroz kapitalni projekat uložiti više od 3 miliona evra kako bi se nalazište očuvalo i postalo, ne samo turistička destinacija, već i centar izvrsnosti za proučavanje neolitske kulture u Evropi.

Objekti u zoni arheološkog lokaliteta Belo brdo / Foto Z. Jovanović

- Projekat sanacije podrazumeva izgradnju potpornih armiranih šipova na prostoru dunavske obaloutvrde ispred lokaliteta, štiteći najugroženiji sektor arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči - objašnjava dr Miroslav Kočoć, izvršni menadžer projekta. -Zavesa šipova će zaustaviti klizanje terena i omogućiti stabilizaciju za dalja arheološka istraživanja. Na ostalim sektorima lokaliteta će biti postavljena mreža instrumenata koji će omogućiti najsavremeniji monitoring na prostoru celog lokaliteta. U ovoj fazi biće izgrađen zid od armiranog sedimenta celom dužinom lokaliteta, koja ima funkciju zaštite od visokih voda Dunava, ali i dejstvo kontratega koji stabilizuje klizište.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je putem stalne delegacije Republike Srbije pri Unesku potvrdio da je u 2023. godini planirao sredstva za ekspertsku misiju Ikomosa, stručnog savetodavnog tela Centra za svetsko nasleđe. Planirano je da ekspertska misija ovog proleća poseti Vinču. Oni će tada proceniti izuzetnu univerzalnu vrednost lokaliteta i uticaj radova na očuvanje autentičnosti.

Kada sanacija bude završena, počinje uređenje priobalja Dunava, sa pešačko-biciklističkom stazom i sadržajima za individualne i porodične aktivnosti, od čega će najviše koristi imati upravo lokalno stanovništvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!