PRVO RUŠENJE STAROG, ONDA ZIDANJE NOVOG: Izdata građevinska dozvola, početak radova čeka se lepše vreme

B. Borisavljević

05. 02. 2023. u 06:00

ZGRADA Prihvatilišta za odrasle u Kumodraškoj ulici trebalo bi da bude srušena tokom ove godine, a na toj lokaciji biće izgrađen novi centar za smeštaj odraslih koji nemaju dom.

ПРВО РУШЕЊЕ СТАРОГ, ОНДА ЗИДАЊЕ НОВОГ: Издата грађевинска дозвола, почетак радова чека се лепше време

Foto Igor Marinković

Prema trenutnoj evidenciji Sekretarijata za socijalnu zaštitu, dok ne stignu podaci novog popisa, u prestonici ima oko 150 primarnih beskućnika.

Građevinska dozvola za rušenje postojećeg i izgradnju novog objekta pribavljena je u avgustu prošle godine, nakon dugotrajnih procedura pred nadležnim organima u kojima su se dobile sve potrebne saglasnosti i dozvole kao uslov za izgradnju novog prihvatilišta.

- S obzirom na to da su zimski meseci, tokom kojih se beleži veći broj prijema korisnika u samu ustanovu, posebno će se birati trenutak izmeštanja korisnika iz ustanove i pronalazak adekvatnih rešenja za njihov smeštaj tokom izvođenja radova, a sve u skladu sa zaštitom prava i zdravstvenog stanja korisnika i zaposlenih u ovoj ustanovi - navode u Sekretarijatu. - Kapacitet Prihvatilišta za odrasla i stara lica je 104 mesta. Može se reći da je to jedina ovakva ustanova u Srbiji, jer se u drugim gradovima nalaze odeljenja koja mogu primiti oko deset korisnika.

Foto Igor Marinković

Kako objašnjavaju u Sekretarijatu, izradi tehničke dokumentacije prethodilo je rešavanje imovinsko-pravnih pitanja vlasništva nad parcelom. Po okončanju prethodne procedure i pribavljanja u javnu svojinu Grada Beograda parcele na kojoj se nalazi postojeći objekat, usledio je postupak pribavljanja građevinske dozvole na osnovu izrađene tehničke dokumentacije pred nadležnim organom.

Konačna odluka o izgradnji novog objekta doneta je na osnovu analize Zavoda za veštačenje, čiji su stručnjaci posle detaljne procene utvrdili da postojeći objekat, zbog lošeg stanja, ne može da bude proširen i rekonstruisan. Novi objekat ima znatno više kvadrata i trebalo bi da bude dovoljan da se u njega smesti veći broj beskućnika.

Dozvola za radove dobijena je u avgustu, ali zasad neće početi ceo posao, tako da će sugrađani bez krova nad glavom imati gde da se sklone od zime, vetra, snega i mraza. Postupak izrade odgovarajuće tehničke dokumentacije za rušenje postojećeg i izgradnju novog objekta pokrenuo je Sekretarijat za socijalnu zaštitu.

 

U PRENOĆIŠTE OD 20 ČASOVA

Prvi put u prestonici je otvoreno Privremeno prenoćište, što je još jedan vid podrške, a radno vreme je od 20 časova do osam ujutru. Korisnici prenoćišta mogu dobiti obrok, čistu garderobu i kupanje.

Ljudi koji koriste usluge Dnevnog privremenog prihvatnog centra i Privremenog prenoćišta ne žele da budu trajnije smešteni, zbog čega je otvoreno Privremeno prenoćište.

PRIVREMENI CENTRI

Od 2018. godine se, tokom zimskih meseci, otvaraju dnevni privremeni centri, u skladu sa potrebama korisnika.

Trenutno radi centar u Lominoj ulici, gde beskućnici mogu da dobiju kuvani obrok, topao napitak, kupanje, kao i da preuzmu čistu garderobu. Radno vreme je od 10 do 13 časova, a uvek je otvorena mogućnost za otvaranje ovakvih centara na drugim lokacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna