EUFORIJA PRAZNIKA ŠIROM PRESTONICE: Počeli mnogobrojni novogodišnji programi, grad je okićen i ukrašen

A. Z. Klisurić

16. 12. 2022. u 06:45

NOVOGODIŠNjA euforija zavladala je prestonicom! Predstojeći doček 2023. i praznike juče su prvo najavili mališani koji su oko podneva prošetali u karnevalskoj šetnji duž glavne gradske štrafte, sa maskama i osmesima na licima.

ЕУФОРИЈА ПРАЗНИКА ШИРОМ ПРЕСТОНИЦЕ: Почели многобројни новогодишњи програми, град је окићен и украшен

Kizalište pored Save, Foto N. Skenderija

Sinoć su uključene i praznične svetiljke koje će ulepšavati uži centar prestonice do 15. januara. U narednih mesec dana Beograđane očekuju mnogobrojne praznične aktivnosti koje će im ulepšati ispraćaj stare i doček Nove godine, a bogat program očekuje se i na prostoru "Beograda na vodi".

Foto I. Marinković

Deca koja pohađaju predškolske ustanove na Starom gradu, juče su ulepšala Knez Mihailovu ulicu i Trg republike. Maskirani u irvase i jelke, sa šarenim kapama i šalovima u društvu deset Deda Mrazova, uživali su u koncertu koji je bio pripremljen za njih, ali su i prolaznicima mamili osmehe. Povorka je krenula od Biblioteke grada Beograda, a svoju šetnju završili su na Trgu, gde su uživali u muzičkom programu i nastupima Tijane Dapčević, Leontine Vukomanović, Ivane Peters, Mari Mari i tri dečja hora.

- Ovaj Novogodišnji dečji karavan otpočeo je u Obrenovcu, 12. decembra, i organizuje se u sklopu manifestacije "Beogradska zima" - saopštila je gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović. - Ovaj dečji karavan obići će sve prestoničke opštine. Biće organizovan i "Trg bajki" ispred Teatra "Vuk", kao i na Maloj sceni "Kult" do 30. decembra.

Kizalište pored Save, Foto N. Skenderija

Programi za najmlađe biće organizovani i na platou ispred Pozorišta lutaka "Pinokio", a pored velikog klizališta na Ušću biće postavljeno "Božićno seoce". Za Beograđane i goste prestonice 28, 29. i 30. decembra biće otvorene kulturne gradske ustanove, pa će zainteresovani građani biti u prilici da posete muzeje, koncerte džez i klasične muzike.

Pretpraznični duh u prestonicu su uneli i svetleći ukrasi koji su ulepšali centar prestonice. Zbog štednje električne energije, ove godine ukrasa je manje, pa su postavljeni samo u užem centru grada. Tako prazničnu euforiju turisti i Beograđani najviše mogu da osete u Knez Mihailovoj ulici i na Trgu republike gde ima ukrasa, ali i brojnih kućica u kojima mogu da pazare hranu, piće, slatkiše, pletene džempere i razne đakonije.

Ana Brnabić i Jelena Gavrilović, Foto Tanjug

Beograđane i goste prestonice očekuje fešta i na prazničnom festivalu "Zimska bajka" do 15. januara, koji će biti, organizovan na Beogradu na vodi. Ovaj program otvoren je juče koncertima dečjeg hora "Kolibri" i "Big benda RTS", a prisutna je bila i premijerka Ana Brnabić. Prolaznici su juče bili u prilici da uživaju u nastupima Jelene Tomašević, Tijane Bogićević, Jelene Gavrilović, Dušana Svilar i Žarka Stepanova. Savski park bio je prepun, najviše je bilo mališana koji su uživali u prazničnoj atmosferi.

JELKA NAJLEPŠIH ŽELjA

KAKO su saopštili u "Beogradu na vodi", u centru svih događaja koji su planirani pored Save biće "Jelka najlepših želja", pa će posetioci imati priliku da ovde zamisle želje za predstojeću godinu.

- Za mališane će vikendom na glavnoj bini biti izvođene predstave dečjih pozorišta, a kao posebno iznenađenje omiljena glumačka lica čitaće najlepše dečje bajke. Pred nama je period godine koji provodimo sa najdražima, pa je u tom duhu osmišljena "Zimska bajka" - prvi zimski festival tog tipa u prestonici - saopštili su u "Beogradu na vodi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)