UPRAVNICI RETKO TUŽE KOMŠILUK: Menadžeri stambenih zajednica neće da potražuju dugovanja preko suda

E. B. R.

27. 04. 2022. u 08:51

IAKO imaju mogućnost da preko suda potraže izmirivanje zaostalih obaveza prema stambenoj zajednici za njeno redovno održavanje, mali broj upravnika zgrada pribegava tom maniru.

УПРАВНИЦИ РЕТКО ТУЖЕ КОМШИЛУК: Менаџери стамбених заједница неће да потражују дуговања преко суда

Foto A. S.

Praksa je pokazala da oko 20 odsto stanara nisu redovne platiše, a "glavni" u komšiluku mogli bi da presaviju tabak i utuže susede za tri neplaćena računa ili za dug veći od 10.000 dinara.

Mnogi upravnici stambenih zajednica su iz komšijskih redova. Nekada predsednici kućnih saveta, a sada odabrani da vode stambenu zajednicu, ne žele da narušavaju mahom harmonične odnose. Kako nam kaže Milan Pavlica, u svakoj zgradi mora živeti barem jedan sused koji nije saglasan sa odlukama, pa tako i u njegovoj zgradi na Paliluli.

- Ne mogu da utužujem nikoga, to su mi komšije - iskren je ovaj upravnik.

- Da mi je upravljanje stambenom zajednicom profesija, možda bih drugačije reagovao, ali u ovom slučaju ne želim da se zameram. U našoj zgradi mesečna naknada je ispod zakonskog minimuma i skoro sve komšije plaćaju. Imamo nekoliko njih koji se zaduže s vremena na vreme i u tom slučaju samo pribegavam opomenama.

Foto N. Skenderija

Da se u slozi živi i u jednoj zgradi u Zemunu, kaže i njen upravnik Mirko Bućan. Kako nam je rekao, dešava se da nekada neko od suseda zakasni sa uplatom, ali dugovanja nisu tolika da bi se pribegavalo radikalnim merama. Opomene u vidu podsećanja na zaostalu nadoknadu su uglavnom dovoljne da bi se računi sravnili.

U drugom slučaju, kada se neplaćene nadoknade nagomilaju, stanarima zgrade stiže opomena pred utuženje, a ako je ne prime, sledi i tužba. Kako nam je nedavno objasnio predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Ljubiša Banovački, takse koje potom slede nisu male, jer osim neplaćenih rata, tu novac treba izdvojiti i za opomenu koja košta 2.000 dinara, usluga advokata je 9.000, utuženje 6.000...

Foto Privatna arhiva

OPOMENA PRE "PRESAVIJANjA TABAKA"

UVEK ima i izuzetaka, slučajeva utuživanja bez prethodne opomene. To se dogodilo sugrađaninu sa Zvezdare, koji nekoliko meseci nije živeo u stanu, pa nije ni bio u prilici da primi opomenu.

- Došlo je do toga da zbog dugovanja od 7.000 moram da platim više od 20.000 dinara jer su me tužili! Pokrenuo sam i protivtužbu jer smatram da nije fer, trebalo je da me bar jednom usmeno obaveste - požalio nam se ovaj Beograđanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu