ZA DVE GODINE U SVOJIM STANOVIMA: Žitelji Vidovdanske 2a na Vračaru, čija zgrada se srušila , potpisali ugovore o izgradnji novog objekta

A. VOJINOVIĆ

09. 04. 2022. u 07:51

UGOVORE o izgradnji novih stanova u Vidovdanskoj ulici 2a, gde se pre devet meseci zgrada urušila usled radova na obližnjem gradilištu, potpisali su juče u Starom dvoru predstavnici stanara ove višespratnice i nadležni iz Grada.

ЗА ДВЕ ГОДИНЕ У СВОЈИМ СТАНОВИМА: Житељи Видовданске 2а на Врачару, чија зграда се срушила , потписали уговоре о изградњи новог објекта

Foto N. Skenderija

Za izgradnju novog objekta biće zadužena Direkcija za građevinsko zemljište, a planirano je da se izrada projekta završi do kraja godine. Vrednost radova, kako su istakli gradski oci, znaće se kada projekat bude bio završen.

Stanari Vidovdanske 2a konačno su mogli da odahnu. U nove stanove, kako su nam ispričali, trebalo bi, kako je zasada planirano, da se usele dve godine posle izrade projekta.

- Divan je osećaj kada znate da više niste beskućnik - kaže, za "Novosti", Zorica S., jedna od stanara iz Vidovdanske 2a.

- Čitavo iskustvo za sve nas bilo je veoma traumatično. Gledali smo kako nam se domovi ruše pred očima. U stanove nismo smeli da uđemo iz bezbednosnih razloga, za razliku od lopova, koji su naše stvari kasnije prodavali na pijaci... Sada, kada smo potpisali ugovore sve je mnogo lakše. Ovih prethodnih meseci bilo je veoma neizvesno šta će se dalje događati.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić juče je poručio da je Grad pregovarao sa vlasnikom parcele u Vidovdanskoj 4, koji je Gradu poklonio parcelu sa obavezom da se izgradi određen broj kvadrata.

- Na taj način će Grad doći do više od 1.250 novih kvadrata, svi stanari će dobiti nove stanove, koji će u nekim slučajevima biti i nešto veći nego što su njihovi u broju 2a bili. Zgrada će biti izgrađena u skladu sa svim standardima - rekao je Vesić.

- Ovim smo zadovoljili stanare, za Grad smo obezbedili stanove koje ćemo moći da koristimo u procesu naseljavanja, a sve to nas nije koštalo nijedan dinar. Uradili smo posao kojim su svi zadovoljni, i stanari i Grad.

Vesić je podsetio posle izrade projekta sledi početak izgradnje buduće zgrade.

- Stanari mogu da budu u stanovima koje smo im dodelili, a imajući u vidu to da imaju potpisan ugovor sa Direkcijom, oni mogu da se opredele za bilo koji stan ovog preduzeća ako ne žele da čekaju završetak izgradnje ove zgrade - kazao je Vesić. - Zaštićeni su, imaju svoj krov nad glavom. Zadovoljan sam što smo uspeli da rešimo problem po zakonu, tako da svi budu zadovoljni i da niko ne bude oštećen.

Podsetimo, obrušavanje kuće na Vračaru iz 1939. godine, sredinom jula prošle godine, nastalo je kao posledica pobijanja šipova na susednoj parceli. Stanari su nekoliko puta upozoravali investitora da obezbedi gradilište potpornim zidom, ali on se oglušio o to. Zgrada je počela da se trese od ranog jutra, zatim su ppopucali zidovi, a deo zgrade se, posle ljuljanja, urušio oko podneva.

Stanari Vidovdanske ulice nakon što im se zgrada u kojoj su živeli urušila, dobili su privremeni smeštaj u hotelu "Slavija". Nakon toga, uselili su se u stanove u svojini grada na Voždovcu.

IZMENA ZAKONA O IZGRADNjI

- OČEKUJEMO da nova vlada izmeni Zakon o planiranju i izgradnji, kao što je to Beograd i tražio, te da se uvede obavezna polisa osiguranja za treća lica prilikom dobijanja građevinske dozvole - istakao je Vesić.

- U tom slučaju ne bismo dolazili više u ovakve situacije, već bi svako ko bi imao štetu mogao da je naplati iz polise osiguranja i svi bismo imali neku vrstu pravne sigurnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!