NOVA MLADOST "TAŠMAJDANA": Legendarni sportski centar u srcu prestonice izmenio izgled

A. VOJINOVIĆ

27. 03. 2022. u 06:45

SPORTSKO-REKREATIVNI centar "Tašmajdan" konačno će zasijati punim sjajem! Radovi na preuređenju ovog rekreativnog prostora u Ulici Ilije Garašanina početkom nedelje ušli su u završnu fazu.

НОВА МЛАДОСТ ТАШМАЈДАНА: Легендарни спортски центар у срцу престонице изменио изглед

Foto Tanjug

Posle rekonstrukcije stadiona, otvorenih i zatvorenih bazena, tribina i unutrašnjosti objekta, fasade zgrade, na red su došla i plivališta za najmlađe. Majstori su u ponedeljak zasukali rukave i krenuli u obnovu dečjeg bazena na otvorenom, dok će ovaj deo ubuduće krasiti i još jedan, namenjen za brčkanje beba. Po završetku radova, prema najavama nadležnih, plivalište za decu imaće dve dubine od 110 i 60 centimetara, a za bebe 25 centimetara.

Prvi u nizu novo ruho je u aprilu 2016. godine dobio kultni stadion "Tašmajdan". Radovi na temeljnoj rekonstrukciji ovog dela sportskog centra počeli su u septembru 2011. i trajali čak pet godina. Iako je na početku poslova bilo najavljeno da se sve završi za 15 meseci, rokovi su u nekoliko navrata bili probijeni, pa je arena u srcu prestonice prve posetioce dočekala tek 22. aprila 2016. Tokom obnove majstori su vodili računa da stadion zadrži autentičan izgled iz 1954.

Na svečanom otvaranju pred punim stadionom nastupile su čuvene domaće rok grupe.

Publika je uživala uz zvuke i dobro poznate tekstove pesama "Riblje čorbe", "Pilota", "Van Goga", "Galije" i "Električnog orgazma". Karte za ovaj koncert koštale su 100 dinara, a bile su rasprodate u rekordnom roku. Sav prihod od prodatih ulaznica otišao je za mališane iz Prihvatilišta za decu. U decembru iste godine svečano je kapije za ljubitelje zimskih sportova otvorilo i kultno klizalište, simbol "Taša". Posle 37 godina klizači su "zakoračili" na novu ledenu arenu. Oni najstariji prisetili su se vremena kada su mladići ovde trenirali hokej, a devojke klizale. Na ledu su uz čašu kuvanog vina i tople čokolade "padale" i prve simpatije.

Foto A. Stevanović

Rekonstrukcija otvorenih i zatvorenih bazena, kao i obnova unutaršnjeg dela sportskog centra na "Tašmajdanu" usledila je posle nekoliko godina. Radovi su počeli pre izbijanja pandemije kovida 19, u martu 2019, dok su vrata za prve rekreativce bila raširena u avgustu 2020. godine. Međutim, epidemija nije pokolebala nadležne, pa su poslovi nastavljeni i za vreme vanrednih okolnosti. Vrednost ovog projekta iznosio je blizu 230 miliona dinara bez PDV.

U okviru radova urađeno je i novo prohromsko korito, zatim kamen oko bazena, kao i novo postrojenje za prečišćavanje vode. Otvoreni bazeni dobili su i nove tribine, dok je voda zbog refleksije sada azurnoplava. Takođe, ugrađena je i nova rasveta, pa su svi ljubitelji noćnog kupanja mogli da uživaju u večernjim terminima. Na zatvorenim bazenima zamenjena je oštećena keramika oko plivališta, uređene su pločice unutar bazena, sanirana je bila i platforma, postavljene nove stolice. Renovirane su bile i sve svlačionice, tuševi i toaleti.

Otvoreni bazen na "Tašu" za prve plivače je otvorio vrata 25. juna 1961. godine, dok je plivalište u zatvorenom posetioce dočekalo 1968. godine. Ovde su tokom prethodnih decenija bila održana mnogobrojna međunardona takmičenja u vaterpolu i plivanju. SC "Tašmajdan" ušao je u istoriju kao sportski centar u kojem je 1973. održano Prvo svetsko prvenstvo u vodenim sportovima (plivanje, vaterpolo, skokovi u vodu i umetničko plivanje). A 2006. Beograd je na Tašmajdanu bio domaćin EP u vaterpolu kada je naša reprezentacija osvojila zlato. Deset godina kasnije najsjajnijim odličjem na "Tašovom" bazenu obradovala je navijače na prvenstvu Starog kontinenta.

Takođe, pre dve godine, početkom januara, fasada zgrade sportskog centra dobila je novo ruho. Za razliku od oronule oker boje, posle krečenja spoljašnjost "Taša" sada krase svetloroze i beli zidovi.

Foto N. Skenderija

U "PIONIRU" VIŠE OD 8.000 POSETILACA

HALA "Aleksandar Nikolić", nekadašnji "Pionir", u sklopu SRC "Tašmajdan" obnovljena je 2019.  Radovi su trajali nekoliko meseci, od juna do kraja septembra. Unutar dvorane postavljen je nov parket, majstori su zamenili rasvetu i klimatizaciju, koševe, semafore, postavljena su bila i nova sedeća mesta, loža i tribine. Sveže ruho dobile su i svlačionice, ali i drugi delovi dvorane. Tokom obnove proširen je bio i broj sedišta, pa hala umesto 5.600 sada može da primi više od 8.000 posetilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)