MI ČUVAMO GAGARINA: "Novosti" sa stanarima zgrade gde ulaz krasi lik ruskog kosmonauta

J. D.

22. 03. 2022. u 06:47

OD kada lik čuvenog kosmonauta Jurija Gagarina stoji pored sata na ulazu u našu zgradu mi nigde ne kasnimo, on je naše mesto susreta i okupljanja.

МИ ЧУВАМО ГАГАРИНА: Новости са станарима зграде где улаз краси лик руског космонаута

Gagarin na ulazu u novobeogradsku zgradu, Foto Privatna arhiva

Kao što se u centru grada ljudi okupljaju "Kod konja", mi se okupljamo kod našeg Jurija - ovako za "Novosti" ističu stanovnici iz ulaza 275 u Ulici Jurija Gagarina, ispred čije višespratnice se nalazi lik slavnog ruskog kosmonauta koji je prvi poleteo u svemir.

"Novosti" su posetile ovu zgradu jer je minulog vikenda američka neprofitna organizacija "Svemirska fondacija", osnovana 1983. godine, objavila da je preimenovala svoju akciju prikupljanja sredstava za istraživanja u svemiru "Jurijeva noć", čije ime je predstavljalo omaž Gagarinu, u "Proslava svemira". Ipak stanari ove višespratnice aktuelnu situaciju ne žele da komentarišu i ističu da njima Jurij Aleksejevič Gagarin ne smeta.

- Naš sat tačno kuca, podseća nas kada žurimo ili kada kasnimo - objašnjava Novica Veselinović koji živi u ulazu pored. - Iako sat nije baš na mojoj zgradi on je orijentir čitavog kraja, kada deca krenu u grad ili u park, prvo se okupe kod sata pa onda nastavljaju dalje svojim putem.

Na postamentu još nije postavljen spomenik, Foto V. Danilov

Inače ulaz u zgradu broj 275 u istoimenoj ulici koja je posvećena ruskom kosmonautu na Novom Beogradu je 2016. godine proglašen za najlepši od strane JP "Gradsko stambeno".

Kao i tada i danas je zgrada kao apoteka. Te godine promenjeni su prekidači za svetla, postavljena nova ulazna vrata i bezbednosne kamere. Ispred samog ulaza je uređena baštica, sada ipak sa praznim saksijama koje čekaju lepše dane kako bi se zasadile cvetne sadnice. U neposrednoj blizini je i parkić iz kojeg pogled puca pravo na "astronomski" sat.

- Mi ove u kraju živimo kao jedna porodica i ne verujem da nekom smeta naziv ulice u kojoj smo bukvalno od rođenja i za koji znamo ceo život - dodaje naš sagovornik. - To što se trenutno dešava u svetu, ne bi trebalo da utiče na velika dela koja su naučnici iz koje god zemlje dolazili, ostavili za sobom jer to je samo za ponos svima nama.

Foto AP

DEO SPOMENIKA JOŠ NIJE VRAĆEN

GRAD je 2018. godine postavio spomenik Juriju Gagarinu na Novom Beogradu, ali je on posle nekoliko dana uklonjen zbog burnih reakcija koje je izazvao. Spomenik se sastojao od ogromnog pravougaonog postamenta na čijem vrhu je bila minijaturna glava.

Tada je najavljeno da će bista ponovo biti obnovljena, ali ona za sada još uvek nije vraćena.

Na postamentu još nije postavljen spomenik, Foto V. Danilov

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije