OBRENOVAC ZATVARA DEPONIJU GREBAČA: Saradnja opštine i saobraćajnog instituta CIP na očuvanju životne sredine

S. V. - Š. M.

26. 01. 2022. u 06:47

OBRENOVAČKA deponija Grebača biće zatvorena zauvek i pretvorena u zelenu površinu, gde će biti dečje igralište.

ОБРЕНОВАЦ ЗАТВАРА  ДЕПОНИЈУ ГРЕБАЧА: Сарадња општине и саобраћајног института ЦИП на очувању животне средине

Foto Novosti

Ovo je velika stvar za našu opštinu, a đubre sa Grebače ubuduće će se odlagati na regionalnu deponiju u Kaleniću, koja se gradi. JKP "Obrenovac" i Saobraćajni institut CIP prošle nedelje potpisali su ugovor o izradi elaborata o rekonstrukciji hale za separaciju otpada na Grebači, uređenje nove transfer stanice i reciklažnog dvorišta.

- Trenutno imamo oko 70 tona otpada dnevno, godišnje oko 70.000, a uskoro ćemo imati priliku da sve to iznesemo i trajno deponujemo van naše opštine - kaže predsednik GO Obrenovac Miroslav Čučković.

- Ovaj ugovor predstavlja sigurnu budućnost za sve generacije koje dolaze. Takođe, preko Ministarstva za zaštitu životne sredine ugrađen je video-nadzor na 20 divljih deponija širom Obrenovca.

Ministartvo finansira i ovaj projekat, Foto Novosti

Ministarstvo finansira i ovaj projekat sa 5.000.000 evra, a nosilac izrade elaborata je državni institut CIP. Očekuje se da će u naredne dve do tri godine Obrenovac preći sa odlaganjem kompletnog otpada na regionalnu deponiju "Eko-Tamnava" u Kaleniću kod Uba.

Putem ovog projekta koji obuhvata 11 lokalnih samouprava u Srbiji, za Opštinu Obrenovac predviđeno je 24.000 posuda od 200 litara za zbrinjavanje komunalnog otpada i 2.300 kontejnera, kao i pet vozila za reciklažni i komunalni otpad. Pored toga opština će dobiti veće benefite u oblasti rekonstrukcije postojećih postrojenja koji se nalaze na deponiji, kao i izgradnju nove transfer stanice.

PRVO SEPARATOR

KAKO je istakao generalni diretkor CIP Milutin Ignjatović, elaborat će biti završen što je pre moguće.

- Sada smo se dogovorili da CIP nastavi sa izradom projektne dokumentacije, da se najpre uradi separator, zatim da se napravi deponija u Kaleniću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZA OPASNOG PSA OBAVEZNA KORPA: Sve je više neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca