PRUŽNI PRELAZ OSTAJE OTVOREN: Putnička vozila mogu preko šina u Batajnici, s pauzama zbog testiranja

S. V.

11. 01. 2022. u 08:51

PRUŽNI prelaz u Batajnici, čije je zatvaranje planirano zbog gradnje brze pruge Beograd - Novi Sad, do daljeg ostaje otvoren za putnička vozila.

ПРУЖНИ ПРЕЛАЗ  ОСТАЈЕ ОТВОРЕН: Путничка возила могу преко шина у Батајници,  с паузама због тестирања

PROTEST Žitelji ovog dela Zemuna su nekoliko puta blokirali pružni prolaz, Foto Printskrin

To je zaključeno na jučerašnjem sastanku u kabinetu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, kome su prisustvovali zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zamenik predsednika GO Zemun Žarko Dronjak, predstavnici Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i "Infrastrukture železnica Srbije". Meštani zemunskih naselja Batajnica, Šangaj, Ugrinovci i Busije, koji su tokom prošle nedelje nekoliko puta protestovali na pružnom prelazu u strahu da će, zbog zatvaranja, biti odsečeni od sveta, sada mogu da odahnu. Ovakva situacija trajaće bar do marta, kada se očekuje završetak gradnje nadvožnjaka nad prugom.

Projekat Ministar Momirović i Vesić su u novembru obišli nadvožnjak, Foto Tanjug

Takođe, dogovoreno je da će se na trasi brze pruge svakodnevno testirati vožnja, u trajanju od po dvadesetak minuta, posle čega će rampa biti podignuta za putnička, ali ne i za teretna vozila, odnosno kamione. Nesmetan i bezbedan saobraćaj na ovoj deonici svakodnevno će regulisati pripadnici saobraćajne policije i komunalne milicije.

- Ova odluka stupa odmah na snagu - objašnjava predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević.

- Do daljeg je dogovoreno da će se pod kontrolom republičke policije i komunalne milicije pružni prelaz zatvarati tokom probnih vožnji na šinama, koje će trajati između 15 i 30 minuta, nekoliko puta dnevno. Posle toga, prelaz će biti prohodan za automobile.

Teretna vozila moraće da se preusmeravaju. Opština Zemun je insistirala da se prelaz ne zatvara, da se radi u saradnji sa pripadnicima MUP, što je na sastanku i uvaženo.

Foto Privatna arhiva

Nezadovoljni žitelji ovog dela Zemuna prošle nedelje nekoliko puta su blokirali ovaj pružni prelaz, kojeg su nadležni planirali da zatvore ovih dana, iako nadvožnjak još nije završen. Bez nadvožnjaka i sa blokiranim pružnim prelazom, put do centra Batajnice, žiteljima Šangaja, Busija, Ugrinovaca odužio bi se za 20 kilometara. Iako je najavljeno da će nadvožnjak na ovoj lokaciji biti završen do kraja prošle godine, radove je usporio virus korona, zbog čega su mnogi neimari na bolovanju, te gradilište nad četiri koloseka brze pruge nije "u punom sastavu". Budući nadvožnjak biće dugačak 285 metara sa 12 stubova, dok će prilazne saobraćajnice biti oko kilometar. Vrednost projekta je oko šest miliona evra.

DALEKO IM PREČICA

GO Zemun krajem novembra izgradila je i pustila u rad saobraćajnicu u Belegiškoj ulici u Batajnici od 2,9 kilometara, koja je meštanima Šangaja trebalo da služi kao prečica do centra naselja i auto-puta, sve dok nadvožnjak ne bude gotov. Međutim, žitelji se žale da im je ova alternativna trasa daleko, te da je put blatnjav i uzak, zbog čega se vozila teško mimoilaze. Po završetku gradnje nadvožnjaka, ljudi iz ovog dela Zemuna imaće na raspolaganju obe prečice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!