FOSILI STARI 3,5 MILIJADI GODINA: Ekskluzivna izložba u Priorodnjačkom muzeju

B. B.

02. 01. 2022. u 11:56

NAJSTARIJI ikada pronađeni fosili na svetu starosti 3,5 milijardi godina, fosili najstarijih životinja i prvih kopnenih biljaka, ali i fosili primata - čuveni australopitekus Lusi, pekinški čovek i neandertalac, kao i malo poznat današnji bliski rođak ljudi, bonoboa, samo su deo eksponata koji će ekskluzivno biti izloženi u Prirodnjačkom muzeju do juna.

ФОСИЛИ СТАРИ 3,5 МИЛИЈАДИ ГОДИНА: Ексклузивна изложба у Приородњачком музеју

Priordnjčaki muzej

Otvarajući izložbu "Evolucija" Slavko Spasić, v.d. direktora Prirodnjačkog muzeja, naveo je da su prirodnjački muzeji suočeni sa posebno teškim izazovom da rekonstruišu složene prirodne procese, koristeći prikupljeni materijal koji često čine samo indirektan i delimičan dokaz za procese koje trebaju objasniti, posebno onih koji traju i po nekoliko miliona godina.

- Ovom izložbom zaokružujemo i jubilarnu godinu proslave obeležavanja 125 godina Muzeja, sa iskrenom željom da će ona biti deo nove stalne postavke našeg budućeg muzeja i njegove nove zgrade - rekao je Spasić.

U ime autora izložbe dr Milana Paunovića, dr Zorana Markovića i Sanje Alaburić, publici se obratio dr Boris Ivančević ističući da je im je želja bila da približe publici izuzetno važan fenomen-evoluciju kao i da je osnove teorije evolucije moguće približiti i objasniti bez navođenja komplikovanih naučnih izraza, specijanog znanja i postulata.

- Hteli smo da uradimo nešto malo drugačije i pokažemo da je Prirodnjački muzej jedinstveno mesto u Srbiji. Na ovom mestu možete da vidite stvari zbog kojih biste još do juče morali da idete u Najrobi, London i Pariz i tamo tražite i pogledate te ekskluzivne eksponate - naglasio je Ivančević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)