"ZLATNA" NALEPNICA: Sve traženije pravo na rezervisano parking mesto uz adekvatnu oznaku

A. VOJINOVIĆ

02. 12. 2021. u 16:20

DA bi na javnim gradskim parkiralištima mogli besplatno da koriste mesto rezervisano za osobe sa invaliditetom, roditelji ili staratelji moraju da poseduju važeću invalidsku nalepnicu.

ЗЛАТНА НАЛЕПНИЦА: Све траженије право на резервисано паркинг место уз адекватну ознаку

Foto A. Stanković

Tokom prethodnih godina Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu građani su podneli više od 2.700 zahteva za dobijanje ove oznake, od kojih je pravo ostvarilo 2.550 osoba sa posebnim potrebama. Prema podacima iz gradske uprave, svake godine sve je veći je broj građana koji nadležnima zatraže ovu nalepnicu.

- Sekretarijat za socijalnu zaštitu kao nadležni organ odlučuje o priznavanju prava na besplatno korišćenje obeleženih parking-mesta na javnim opštim parkiralištima na teritoriji Beograda u skladu sa Pravilnikom - kažu za "Novosti" u ovom sekretarijatu.

- Ovo pravo može da ostvari osoba sa invaliditetom pod uslovom da ima prebivalište u Beogradu i da je vlasnik (ili korisnik) vozila na osnovu ugovora o lizingu. Ukoliko je vlasnik vozila član uže porodice korisnika (roditelj, staratelj, hranitelj, bračni drug, vanbračni partner ili dete) pored saobraćajne dozvole, odnosno ugovora o lizingu, potrebno je da dostavi i drugu dokumentaciju ako se vozilo ne koristi u svrhu obavljanja delatnosti, i to ličnu kartu korisnika i člana uže porodice (moraju biti na istoj adresi prebivališta).

Prema protokolu, invalidska nalepnica dobija se samo za jedan automobil, tako da ukoliko porodica ima više četvorotočkaša ne može da računa na dodatnu oznaku. Osim toga, kako preciziraju u Gradskoj upravi, vozilo sa nalepnicom sme da koristi osoba sa invaliditetom ili njen pratilac, ali samo u prisustvu osobe sa invaliditetom.

- U 2021. godini (do 18. novembra) više od 1.900 korisnika je podnelo zahtev za nalepnice, od kojih je priznato pravo za 1.800 osoba sa invaliditetom. Napominjemo da je u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srbije produženo važenje invalidskih parking-karata iz 2020. godine i za kalendarsku 2021. godinu. Ali, zapaženo je da se svake godine povećava broj podnetih zahteva - kažu u ovom sekretarijatu.

Bahati vozači često ne poštuju oznake, Foto D. Dozet

Vlasnici vozila koji imaju invalidsku nalepnicu na opštim uličnim parkiralištima u gradu svoje automobile mogu da parkiraju besplatno i neograničeno. A kako je rezervisan prostor za osobe sa posebnim potrebama pretežno smešten blizu ulaza u zgradu, ili javne garaže, nije retkost da se tu parkiraju vozači ne mareći za prave korisnike.

KAZNE ZA 1.138 VOZAČA

MESTA rezervisana za osobe sa invaliditetom u prestonici redovno zauzimaju bahati vozači, o čemu je naš list nedavno pisao. Prema podacima iz Gradskog sekretarijata za poslove komunalne milicije od početka 2021. godine, komunalni milicionari zbog nepropisnog parkiranja napisali su ukupno 1.138 prekršajnih naloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)