PETICIJA ZA ODBRANU VRAČARA: Sugrađani zahtevaju zaštitu ovog jezgra grada i gradnju do tri sprata

Марија Стевановић
Marija Stevanović

31. 10. 2021. u 18:12

POD parolom "Zaštitimo Vračar" Beograđani su danas svojim potpisom ispred GO Vračar i kod Kalenić pijace dali podršku zahtevu za očuvanje ovog jezgra prestonice, a peticiju je potpisalo oko 200 sugrađana.

ПЕТИЦИЈА ЗА ОДБРАНУ ВРАЧАРА: Суграђани захтевају заштиту овог језгра града и градњу до три спрата

Foto: D. Milovanović

U njoj se zahteva očuvanje arhitektonske i kulturno-istorijske baština ovog kraja, kao i i uvođenje reda u urbanizam koji bi pratio javni, a ne interes investitora.

Kako kažu iz Društva za uređenje i ulepšavanje Vračara, koji su inicijatori peticije, zahteva se ograničenje spratnosti na prizemlje i tri sprata sa maksimalnom visinom slemena do 15 metara.

- Tražimo uvođenje stilskih i estetskih kriterijuma koji bi obezbedili da se novoizgrađeni objekti svojim oblikovanim i stilskih karakteristikama usklade sa susednim objektima - kažu u Društvu za uređenje i ulepšavanje Vračara. - Zahtevamo i ograničenje zauzeća parcela kako bi se maksimalno povećao prostor zelenih površina i hitno stavljanje pod zaštitu celine Kotež Neimar i momentalno obustavljanje usvajanja bilo kog urbanističkog projekta koji se odnosi na ovo područje dok zaštita ne stupi na snagu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Beograđanka - gradska osmatračnica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati