KOTLARNICE SAMO U BLIZINI BOLNICA: "Elektrane" nastavljaju gašenje energetski neefikasnih toplotnih izvora

S. V.

21. 10. 2021. u 08:50

DOSAD je ugašeno više od 1.300 kotlarnica koje su kao pogonsko gorivo koristile ugalj ili mazut koji sagorevanjem emituju značajne količine štetnih materija.

КОТЛАРНИЦЕ САМО У БЛИЗИНИ БОЛНИЦА: Електране настављају гашење енергетски неефикасних топлотних извора

Objekti u Bulevaru vojvode Mišića, Foto printskrin

Takođe, ti toplotni izvori su i energetski neefikasni, a prema procenama efekat gašenja kotlarnica rezultovao je smanjenjem emisije ugljen-dioksida za oko 500.000 tona godišnje.

Ovako, nadležni iz JKP "Beogradske elektrane" sumiraju efekte koji su postignuti gašenjem kotlarnica širom grada i najavljuju nastavak ove akcije. Kako je saopšteno, u toku ove sezone biće ugašene i kotlarnice u Bulevaru vojvode Mišića 37-39 i 39a, a korisnici iz ovog dela grada ubuduće će se grejati putem toplovodne mreže sistema "Beogradskih elektrana".

- Kada je u pitanju kotlarnica u Ljutice Bogdana 2, izgrađen je toplovod do ulaska u postrojenje, a u planu je da ovaj izvor bude ugašen tokom sledeće godine - objašnjavaju u ovom komunalnom preduzeću.

- U narednoj grejnoj sezoni, rekonstruisaće se kotlarnica u Vrtlarskoj ulici, koja će kao energent koristiti lako lož-ulje. Izgrađena je nova toplovodna mreža, tako da će se deo potrošača grejati energijom iz toplane "Novi Beograd", a deo iz ove kotlarnice. Potpuno gašenje ovog izvora nije moguće, jer je neophodno da u toku noći, kada ne radi toplana "Novi Beograd", greje Zemunsku bolnicu.

Vrtlarska ulica, Foto Arhiva

 

Takođe, nije moguće gašenje kotlarnica u Preševskoj 34 i Dimitrija Tucovića 161, zbog neposredne blizine porodilišta, odnosno Gradske bolnice, jer nijedna toplana u blizini ne proizvodi energiju za pripremu potrošne tople vode koja je neophodna za rad ove dve zdravstvene ustanove.

- Plan je da za oko tri godine u sistemu daljinskog grejanja bude 14 toplana i 15 kotlarnica - kažu u "Elektranama".

- Preostale kotlarnice moraju da ostanu u sistemu zbog određenih specifičnosti. U Sremčici i Barajevu kotlarnice su veoma udaljene od toplovodne infrastrukture, one će i dalje funkcionisati, ali će biti modernizovane i rekonstruisane, odnosno koristiće ekološki prihvatljivije energente.

Prioritet "Sava Kovačević"

JEDAN od najvećih prioriteta "Beogradskih elektrana" trenutno je delimično gašenje najveće kotlarnice u zemunskom naselju Sava Kovačević. Ugradnjom novih i efikasnijih kotlova koji će kao gorivo koristiti ekološki prihvatljiv energent, biće rekonstruisano proizvodno postrojenje u ovoj kotlarnici, pa će potrošači tokom letnjeg perioda biti snabdevani toplotnom vodom odatle. Takođe, u planu je da u naredne dve do tri godine budu ugašene kotlarnice "Šeher" i DZ "Braće Jerković".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)