TEZGE IZMEĐU OPŠTINE I GRADA: Rukovodstvo prestonice povodom odluke o izmeštanju malih pijaca iz blokova

M. S. - J. D.

02. 10. 2021. u 06:47

NADLEŽNI iz Grada Beograda ne izjašnjavaju se jasno povodom prozivke Opštine Novi Beograd da su oni odgovorni za nedavno preinačenu odluku o izmeštanju pojedinih štandova u novobeogradskim blokovima.

ТЕЗГЕ ИЗМЕЂУ ОПШТИНЕ И ГРАДА: Руководство престонице поводом одлуке о измештању малих пијаца из блокова

OSTAJU Prodavci uredno plaćali zakup, Foto Arhiva

Sa druge strane, Opština ističe da je Grad lokacije koje su sada tema - odbio.

Iz gradskih sekretarijata za "Novosti" samo pojašnjavaju koji su uslovi da bi se odobrilo postavljanje tezge. Ali ne komentarišu šta je mogući razlog da se postojeće lokacije ukinu ili odbiju nove.

- Sekretarijat za saobraćaj u skladu sa nadležnostima razmatra saobraćajno-tehničke uslove i daje saglasnost na predlog plana postavljanja tezgi na javnim saobraćajnim površinama ako predložene lokacije ispunjavaju saobraćajno-tehničke uslove - objašnjavaju nadležni.

- Dok dalji nadzor sprovode jedinice gradske uprave nadležne za poslove urbanizma.

Takođe, dodaju i da se mesto postavljanja, broj objekata, vrsta, tip, veličina, namena i uslovi korišćenja određuje planom postavljanja pokretnih objekata koji donosi Skupština gradske opštine za svoje područje, po prethodno pribavljenoj saglasnosti.

- Lokacije za postavljanje pokretnih privremenih objekata predlaže gradska opština na čijem se području sprovodi postavljanje, a nakon pribavljenih saglasnosti ih usvaja - ističu nadležni iz Sekretarijata za urbanizam.

- Odnosno, neophodna je dozvola nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ukoliko se tezge postavljaju na parceli kulturnog dobra i njegove zaštićene okoline.

Inače, prodavci su nakon dogovora sa nadležnim iz Opštine našli privremeno rešenje.

Zasad su ostali na svojim starim lokacijama i nadaju se da će obećanje od godinu dana produžetka dozvole stići sa novim ugovorom.

NEKOLIKO KRITIČNIH MESTA

PROBLEMATIČNE tezge, odnosno male pijace nalaze se u novobeogradskim blokovima 21, 23, 29, 37, 45 i 70, kao i u blizini novobežanijskog groblja. Zakupci na ovim mestima rade duže od deset godina.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda